Ga eens spontaan bij iemand op de koffie

In coaching en familieverhalen gaat het vaak over zin-geving, de zin van het leven.

De krant biedt mij vaak inspiratie in mijn werk als coach en schrijver. Mijn wekelijkse blog gaat over deze inspiratiebron. Wekelijks kies ik een zin uit het nieuws. Aan de hand van deze zin ontstaat mijn blog.

Mijn zin uit de krant: Bezoek niet gewenst.

Krijg jij nog wel eens onverwachts bezoek? Niet de buurvrouw die wat komt lenen, maar echt iemand die voor jou komt en een poosje blijft? Nou, je bent niet de enige waarbij dat nauwelijks meer voorkomt.

Ineke Stroucken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur kan er over meepraten. Ook bij haar is het meer dan een maand geleden dat er iemand onverwachts op bezoek kwam.

We staan inmiddels op de 12 plek op de wereldranglijst van gastvrijheid. Een radioblogger verraste me met haar column waarin ze precies dat gevoel beschreef wat ik die dag beleefde toen ik nadacht over het vieren van verjaardagen. Steeds minder vriendinnen sturen een uitnodiging voor dit jaarlijks fenomeen. Bij mijn bezoek aan Australië werd het me duidelijk; het was hier geen gewoonte om gasten thuis te ontvangen. Bij ons wel, was mijn reactie. Deze gewoonte blijkt echter snel af te nemen.

Het Algemeen Dagblad wijdde meer dan een halve pagina aan het onderzoek waarin naast de resultaten ook een verklaring wordt gegeven voor de verandering in deze cultuur.

Ik vier dit jaar mijn verjaardag uitgebreid en je bent welkom. Ook zonder uitnodiging.

Zie voor artikel AD: http://www.ad.nl/binnenland/wij-zijn-niet-gastvrij-net-als-japanners-en-zuid-koreanen~a731d453/

Deel deze blog