Anders dan jij?

Joke Stapper van Stapper&CO kiest wekelijks een zin uit het nieuws. Aan de hand van deze zin ontstaat haar blog.

Mijn zin van de week: Binnenhof is bekend terrein voor de meesten (Trouw zaterdag 21 oktober).

De Trouw van zaterdag wijdt maar liefst vier pagina’s aan het nieuwe kabinet. Drie vicepremiers benoemde Rutte voor het nieuwe kabinet, twaalf ministers en acht staatssecretarissen.

Ik kan het niet laten om me direct op de foto’s te ‘storten’, de namen te scannen en bijschriften te lezen. Wie zijn er bekend voor me, waar ken ik ze van en van wie heb ik nog nooit gehoord?

Over elke nieuwe bewindspersoon worden gegevens vermeld: woonplaats, studie, werkervaring, huissituatie, hobby, nevenfunctie, sterke en zwakke punt en tenslotte de categorie ‘wist ik niet’, die soms leuke ‘weetjes’ opleveren. Hoeveel van de nieuwe bewindspersonen ken jij?

Dirk de Wachter, psychiater en relatie begeleider uit België heeft een mooi boekje geschreven over de Liefde. Naast zijn eigen (wijze) teksten citeert hij uit werk van anderen. Volgens Levinas, een Frans-Joodse filosoof kunnen we een ander niet kennen. Dat geldt niet alleen voor de ander die heel dicht bij je staat maar voor elke ander. Emmanuel Levinas: “we moeten de ander als radicaal anders zien. Er kan nooit iets definitiefs over de ander gezegd worden.

Dus wanneer jij, na het leven van krant vanavond onder het eten vertelt dat je een aantal bewindslieden al kent denk dan eens goed na wat je verwacht van die 23 anderen,

die zonder twijfel heel anders zijn dan jij.

Misschien ook anders dan wat jij gehoopt had.

Deel deze blog