Hoe wil jij herdacht worden?

Joke Stapper van Stapper&CO kiest wekelijks een zin uit het nieuws. Aan de hand van deze zin ontstaat haar blog.

 De zin van de week: Calvinist, mediator, doorzetter en gevat
Het kan je niet ontgaan zijn, de burgervader van de Amsterdammers is overleden. De media besteedt er veel aandacht aan; Zomergasten werd herhaald krantenschrijvers zoeken woorden om gepaste aandacht te geven aan de bekende en geliefde Amsterdammer.
De Gooi- en Eemlander kopte zaterdag: ‘Calvinist, mediator, doorzetter en gevat’. Een mooie en passende aandachtstrekker. Toch is het een beetje vreemd. Je kunt het inderdaad allemaal zijn: calvinist, mediator, doorzetter en gevat. De tekst in het bijbehorende artikel is als volgt: ’Zijn optreden (tijdens een zedenzaak in de stad) tekende het karakter van een calvinist, mensenmens, mediator, rauwdouwer en gevat doorzetter’.
Het is vijfhonderd jaar geleden dat Luther de stellingen op de deur van de Slotkerk in Wittenberg spijkerde. Leo Blokhuis onderzoekt in een televisie serie het effect van het Calvinisme op de Nederlandse volksaard. Hij volgt het spoor terug van hervormers Luther en Calvijn. Ik herken er veel in. Met mij zijn waarschijnlijk heel veel landgenoten die zich ook een Calvinist noemen.
Calvinist Van der Laan werkte hard, was hard voor zichzelf, maar ontwikkelde ook een aantal eigenschappen die hem tot een aimabele en geliefde persoon maakte.
Ben jij ook een Calvinist?
Als ik ooit herdacht wordt, zal dat de krant waarschijnlijk niet halen. Mocht er een kop aan mij gewijd worden, dan hoop ik niet dat ik niet alleen een calvinist genoemd zal worden, maar dat er nog een paar andere, misschien wat luchtigere eigenschappen aan toe worden gevoegd.
Weet ik dat er nog iets te doen is.
Dat wordt nog hard werken.
https://www.trouw.nl/home/hoe-calvinistisch-zijn-wij-eigenlijk-~a2ea3296/

Deel deze blog