Al geknuffeld vanmorgen?

Mijn zin uit de krant: de moeder van de omhelzing.

Voor de dertigste keer was Knuffelgoeroe Amma in Nederland, de moeder van de omhelzing.

Om je er een voorstelling van te kunnen maken: ‘duizenden mensen kwamen naar Houten en stonden urenlang in de rij om een omhelzing te krijgen van Amma. Mahatma (grote ziel) Amma wil een moeder zijn van de wereld. Een vrouw die voor het eerst aanwezig is bij de bijeenkomst vertelt dat de omhelzing haar diep raakte’.

Het is meer dan tien jaar geleden dat ik samen met een collega een school in Zoetermeer binnenliep voor een afspraak met een docent. Met moeite baanden we ons een weg tussen de massa leerlingen door die er rondliepen tijdens de pauze. Midden tussen hen stond een jongen van een jaar of vijftien die naar me toe liep en me, zonder zichtbare aanwijzing, omhelsde. Mijn eerste reactie was een beetje gegeneerd lachen naar mijn collega. Toch was ik er door geraakt. Het deed me goed om zomaar uit het niets een knuffel te krijgen.

Dr. David Servan-Schreiber is in 2011 op 50 jarige leeftijd overleden. Hij liet een paar waardevolle boeken achter. Eén daarvan is ‘Uw brein als medicijn’. Volgens deze Franse arts zijn er doeltreffende methoden om het emotionele brein te genezen. Eén daarvan is emotionele communicatie. “Genegenheid en erkenning krijgen is van levensbelang voor mensen. Het effect van een omhelzing van je moeder, je kind of van je geliefde herken je waarschijnlijk wel.” Servan-Schreiber voegt eraan toe; “de sleutel tot ons emotionele brein is niet alleen te vinden in de liefde van onze partner, maar ook in de kwaliteit van al onze affectieve relaties.”

Dus wanneer je moeder, je kind of je geliefde niet beschikbaar is, deel dan aan een willekeurige voorbijganger een knuffel uit. En als dat nog een stapje te ver voor je gaat, knuffel dan je hond, kat of je paard.

Zij zullen niet tegenstribbelen.

Deel deze blog