Ben jij rijk?

Elk weekend lees ik verschillende kranten. Uit die kranten kies ik een zin. Deze zin vormt de inspiratie voor mijn blog.

Zin van de week: Armoedzaaiers. Als het over geld gaat schakel ik uit.

De Trouw van zaterdag is gerestyled. ‘Een nieuw logo; frisse foto’s en een ander palet aan koppen’ meldt redactrice Andrea Bosman in haar voorwoord.

Ook de column van Marjolijn Heemstra heeft ook een nieuwe lay out. Deze week is het onderwerp van haar column  ‘armoedzaaiers’. Heemstra noemt zichzelf een financieel analfabeet en zoekt de oorsprong daarvan in haar persoonlijke geschiedenis.

De tekst roept bij mij herkenning op, maar ook een geruststelling: ik ben niet de enige. Natuurlijk wist ik dat wel, maar het is prettig om te lezen dat een bekende auteur en columnschrijver er openlijk voor uitkomt: “ik ben niet zo goed met geld.”

Deze dagen houd ik me bezig met de jaarlijkse belastingaangifte. Ik maak vorderingen in mijn financiële kennis en raak ook niet meer gestrest bij het invullen van mijn Digid-wachtwoord. Vroeger had ik daar veel last van; nu gaat het beter. Toch raak ik wel lichtelijk gefrustreerd bij het invullen van de getallen betreffende mijn verdiensten van het afgelopen jaar. Ik trek de conclusie: te hard gewerkt en te weinig verdiend.

Omdat ik me graag bezighoudt met familieverhalen duik ik in mijn eigen geschiedenis. Mijn grootouders van moederszijde hebben hun hele leven hard gewerkt. Toch hebben ze hun bedrijf nog maar net weten af te wenden van een dreigend faillissement.

Van Christine Pannebakker verscheen in 2000 het boek ‘Vrouw en geld’. Volgens haar uitleg bewandel ik het figuurlijke pad van het zwart-zaad syndroom. Pannebakker adviseert haar lezers die er last van hebben om hun geloofssystemen te veranderen en te gaan werken aan een zogenaamd welvaartprogramma. Pannebakkers tip: formuleer een nieuw geloofssysteem en zoek daarvoor bewijzen. Dat geeft hoop want onlangs organiseerde ik een workshop waar ik een reële prijs voor vroeg, net als mijn vader die voor de koeien die hij verkocht ook een redelijke prijs kreeg. Dus beeld ik mezelf vanaf nu in: er ligt rijkdom voor mij in het verschiet.

Hoe is dat bij jou?

Ben jij rijk?

Of wil je rijk worden?

Als je wilt oefenen om je geloofssystemen te veranderen dan kun je bij mij terecht. Ik bereken er echter wel een reële prijs voor.

Deel deze blog