Doe jij je werk met passie?

Mijn zin uit de krant: Zonder passie gaat het niet

Heb jij weleens zonder passie je werk gedaan?

In de Gooi- en Eemlander van zaterdag 9 december wordt in de bijlage Werken een artikel gewijd aan een 42-jarige inwoner van Beverwijk die zijn werk als beleidsmedewerker bij de Universiteit van Amsterdam verruild voor het dagelijks bakken van brood. Naast Frankrijk was brood al jaren een passie voor deze man. Op traditionele wijze bakken van traditioneel Frans zuurdesembrood deed hem zelfs het salaris van de universiteitsfunctie vergeten.

Heb je ook zo genoten van de uitzending van het televisieprogramma Maestro? In de uitzending van zondagavond dirigeerden de drie laatst overgebleven deelnemers met zoveel passie dat het vanzelf leek te gaan.

Mihaly Csikszenthalyi schreef nog voor de millenniumwisseling het boek Flow, de psychologie van de optimale ervaring. Om het begrip Flow uit te leggen citeert de schrijver Victor Frankl in ‘Man’s search for meaning’. “Richt u niet op succes. Hoe meer u zich daarop richt en het tot doelwit maakt, des te meer zult u het missen. Want net als geluk kan succes niet worden nagejaagd; het moet ontstaan. Als het onbedoelde neveneffect van de persoonlijke toewijding aan een weg die groter is dan onszelf.”

Het advies van de schrijver met de onuitsprekelijke naam: kies dus een hobby uit die moeilijk is en de moeite waard. Mijn aanvulling: grote kans dat het uitoefenen ervan je zoveel flow oplevert dat je deze passie gaat toepassen in je dagelijks werk. Niet om er succes mee te hebben of een groot salaris mee te verdienen maar om er dagelijks voldoening in te vinden en passie. Zoals bij het bakken van een zuurdesembrood. Het heeft wel veel tijd nodig om te rijzen. Tijd om te genieten van je passie!

Deel deze blog