Heb jij een verslaving?

n het weekend lees ik verschillende kranten. Hieruit kies ik een zin, die de inspiratie vormt voor deze blog.
 Abdelkader Benali: “Ik wil met minder boeken toe kunnen”.
https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/pu8/19/2blications/847/articles/107180

De kranten die ik tijdens het weekend las boeiden me niet, maar de Trouw van dinsdag is gelukkig weer de moeite waard. Het zal wel iets met lust en rust om te lezen te maken hebben en blijkbaar ontbrak dat eraan tijdens het weekend. Het lezen van de Trouw van dinsdag biedt een paar interessante paginabrede artikelen variërend van de invloed van de psychose op de schilderijen van Van Gogh; de toenemende populariteit van tarotleggingen tot een artikel over kleinzoon die tot zijn schrik ontdekt dat zijn opa bakker was in Auschwitz.

Columnist Abdelkader Benali schrijft in de katern over het opruimen van z’n boeken. Hoewel hij door een verhuizing een grotere bibliotheek krijgt vind hij het tijd om zijn verzameling boeken terug te brengen tot realistische proporties.

Enkele exemplaren koestert hij, zoals bijvoorbeeld ‘Le petit prince’ van Antoine de St. Exuperie. Dit boek mag blijven omdat hij het graag nog eens wil voorlezen aan z’n dochter. Ook een paar andere bijzondere exemplaren blijven achter en gaan niet mee naar de kringloop.

Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om mijn boekenverzameling op te moeten ruimen. Ik koester ze alsof alles wat er in staat na het lezen tot mijn eigen parate kennis gerekend kan worden.

Ik heb, zoals Benali nog geen last van tsundoku; het obsessief kopen van boeken zonder ze te lezen, maar lijd toch we aan een soort verslaving aan het kopen van boeken. Een bezoek aan een boekwinkel lukt niet zonder er eentje te kopen.

Mijn boekenkasten zijn vol en er verschijnen steeds meer stapeltjes in huis. Ik hoop dat ik ook nog eens zover kom dat ik, net als Benali ook met minder boeken toe kan. Na Stoptober, 28 dagen niet roken in oktober en Dryanuari, een maand zonder alcohol volgt er misschien nog weleens een actiemaand waarin we massaal Marie Kondo gaan navolgen, massaal opruiming gaan houden in de boekenkast.

Welke winkel kun jij moeilijk voorbij lopen?

Koop jij ook graag boeken

Of heb je een andere verslaving?

Reacties ontvang ik graag op [email protected]

Deel deze blog