Is jouw werk ‘waardenvol’?

Zin van de week: is de arbeidsmarkt straks klaar voor hen?

Maandagmorgen krijg ik van vriendin Ans een artikel uit Trouw toegestuurd: een reportage over het kleinschalig bedrijf waar haar zoon in het kader van arbeidsparticipatie een werkplek heeft gevonden. Hij heeft het er goed naar zijn zin. Ik pak de krant erbij en lees het artikel nog een keer door. 

 Toon Beerens is ondernemer van het kleinschalig zorgbedrijf Ameco in Woerden. Ameco betekent passie in het Esperanto. Beerens vertelt dat er verschillende succesvolle werkkringen in loondienst vooraf gingen aan zijn zelfstandig ondernemerschap: ”In mijn vorige werk werd teveel vergaderd en te weinig gedaan”. Acht jaar geleden zette hij het kleinschalige zorgbedrijf op, waar jongeren met autisme of een verstandelijke beperking vaak ambachtelijk werk doen en zich daarin verder kunnen ontwikkelen. In zijn huidige werk ervaart hij veel meer voldoening, doordat hij het zinvoller vindt.

Wanneer de interviewer aan Toon Beerens vraagt of de jongens in zijn werkplaats klaar zijn voor de arbeidsmarkt draait hij het liever om: is de arbeidsmarkt klaar voor hen? 

Onlangs startte ik de opleiding tot Logotherapeut, de leer van de waarden. We leren er te werken met de ‘waardenster’; een instrument om te toetsen of je leeft en werkt volgens je existentiële waarden. Door iemand te bevragen naar de belangrijkste waarden kun je er achter komen of het werk dat degene doet passend bij de persoon is.    

Ik ervaar de waardenster als een prachtig en verhelderend instrument. Wat zou ik die graag laten invullen door de passievolle ondernemer. Ik verwacht dat hij zijn werk als zeer ‘waardenvol’ ervaart.

 Dat gun je toch iedereen.  

 Doe jij werk dat bij je past?

 Is jouw werk waardenvol?

Deel deze blog