Ken jij je kwaliteiten?

Zin van de week:  Ik kan niet tegen zeurende mensen

De Tien Geboden is een vaste rubriek in De Verdieping in dagblad Trouw. Twee pagina’s met een persoonlijk verhaal van een bekende Nederlander die op elk van de Tien Geboden een reactie geeft. Deze week is Esther Gerritsen aan het woord.

Er staat nog niets op mijn boekenplank van Esther Gerritsen, maar daar komt waarschijnlijk binnenkort verandering in. Haar laatste boek ‘De Trooster’ gaat over een verhaal dat zich afspeelt in een klooster tijdens de Paasdagen.

Esther Gerritsen groeide op in een katholiek gezin. Hoewel ik afkomstig ben uit een andere geloofsrichting herken ik veel van haar reacties op de Tien Geboden.

Bij het tiende gebod ‘Gij zult niet begeren wat uw naasten toebehoort’ merkt Gerritsen op dat er veel ontevredenheid en geklaag is onder schrijvers. “Ik kan slecht tegen zeurende mensen.”

Ken je het kernkwadrant? Het is een model dat Daniel Ofman, oprichter van een organisatieadviesbureau en schrijver van ‘Bezieling en kwaliteit in organisaties’ introduceerde. Het bestaat uit vier rechthoeken met woorden er in, geeft inzicht in de samenhang tussen iemands kwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie.

Het kernkwadrant is vanaf vier kanten op te bouwen; vanuit de kwaliteiten, valkuil, uitdaging en vanuit de allergie. Voor mij was het meest eenvoudig om te starten bij de zogenaamde allergie; datgene waaraan je je stoort bij andere mensen.

Net als Esther Gerritsen ben ik allergisch voor zeurende mensen. Ik heb een keer met het Kernkwadrant gewerkt en ontdekte toen dat mijn valkuil drammerigheid is, maar ook dat ik me kan laten uitdagen door wat meer aandacht te vragen voor mijn eigen leed en ook best eens een beetje mag zeuren.

Ester Gerritsen maakt, gezien haar succes als schrijfster royaal gebruik van haar kwaliteiten. Door haar reactie in De Tien Geboden kennen we nu ook haar allergie: ze kan niet tegen gezeur.

Weet jij al wat jouw kwaliteit is?

En als je het nog niet weet

ga dan eens op zoek naar jouw allergie.

Deel deze blog