Kom jij weleens tijd te kort?

Mijn zin van de week: Een vent die schoenen maakt. 

Jan Jansen werd de crazy schoenmaker genoemd.  Een selectie uit zijn talloze ontwerpen waren te zien in het Stedelijk en in het Rijksmuseum. 

Wat mij treft in het artikel over Jan Jansen is de zin: ‘’Ik kom altijd tijd tekort’. 

In het artikel ‘Een vent die schoenen maakt’ in de Gooi- en Eemlander van zaterdag vertelt de zesenzeventig jarige Jansen over zijn werk als creatief ondernemer en ambachtsman. Jansen, die zich bevind op het snijvlak van kunst en ambacht krijgt het steeds drukker met ‘ontwerpprojecten’ in het buitenland. 

Net als Joke Hermsen heeft tijd me altijd gefascineerd. Zij gebruikte het inzicht dat Henri Bergson haar gaf in tijdsbeleving door twee begrippen van tijd te verwoorden. De kloktijd wordt volgens Bergson gemeten alsof het een rechte lijn is, waarop tijdseenheden als gelijke en van elkaar gescheiden streepjes op een meetlat staan. Hij ervaarde dat de ene minuut – of het ene uur – zich van een andere kan onderscheiden. Deze beleving wordt aangeduid met het begrip Chronos. 

Het begrip Kairos dat tegenover Chronos staat, beschrijft het juiste moment om iets te doen. Alsof de tijd wegvalt, wanneer je een creatieve ingeving hebt of een goed idee. 

Als je deze begrippen afzet tegen het leven van Jansen is hij in lineaire tijd 76 jaar oud, maar zal hij in zijn beleving, gezien zijn talloze creatieve prestaties, veel ouder zijn…

Of juist jonger?

http://digikrant.gooieneemlander.nl/data/22150/reader/reader.html?t=1511101235319#!preferred/0/package/22150/pub/1680538/page/8

www.literairnederland.nl/joke-hermsen-schreef-essay-maand-van-de-spiritualiteit/

Deel deze blog