Raak jij verlamd door teveel te denken?

In het weekend lees ik verschillende kranten.Hieruit kies ik een zin, die de inspiratie vormt voor deze blog.
“Dan zegt mijn vrouw: l ’analyse paralyse”

https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/839/pages/118

In de serie levenslessen in bijlage Tijd van dagblad Trouw van 11 januari is Steven Laureys aan het woord. Acht levenslessen geeft hij aan de lezers van de zaterdagkrant mee. Laureys studeerde geneeskunde in Leuven en werkt sinds 2000 als neuroloog. In één van zijn levenslessen beschrijft hij de dilemma’s van een arts die, zoals hij twee functies verenigt in een persoon. Tijdens zijn werk op de intensive care moet hij snelle besluiten nemen, maar als wetenschapper dient hij juist alles te bevragen. Dat bevragen past hem goed, maar tegelijk vindt hij dat lastig. Het stellen van vragen wordt voortdurend gevolgd door het nemen van  beslissingen waardoor de kans bestaat dat hij blijft nadenken. Zijn vrouw wijst hem erop dat teveel nadenken iemand ook kan verlammen. Ze doet dit met de woorden:’ l’Analyse paralyse’.

Onlangs verzuchtte een vriendin dat  ervan baalde dat ze het nadenken niet kan stoppen. Ze blijft er in hangen. Met een zucht vroeg ze zich hardop af hoe ze het denken kon stopzetten.

Het Tijdschrift voor Coaching koos deze maand het thema Reflectie. Docent Marie-Jose Geenen leert haar hogeschoolstudenten reflecteren en maakt daarbij graag gebruik van de ‘líft’; een model ontwikkeld door Korthagen en Lagerwerf. Zij gebruiken het om te visualiseren dat je als het ware in je lijf heen en weer kunt gaan om het denken in je hoofd, het voelen in het hart en het willen in de buik waar te nemen. Het op en neer gaan van de lift zorgt ervoor dat je tijdens je doen en laten gewaar bent van zowel je gedachten als je gevoelens en je intenties.

Net als de schrijfster van het artikel is ook in mijn opvoeding de lift vooral op de bovenste verdieping blijven hangen. Het hoofd brengt lang niet altijd de gewenste oplossing voor alle problemen. Het artikel inspireert mij om meer stil te staan bij wat ik voel en wat ik wil.

De valkuil is voor mij dat ik daar vervolgens niet te lang over moet denken.

Kun jij goed schakelen tussen willen, voelen en denken?

Of raak jij net als ik en mijn vriendin weleens verlamd door je gedachten?

En hoe doe jij dat: stoppen met denken?

Deel deze blog