Waar maak jij je zorgen om?

Elk weekend lees ik verschillende kranten. Uit een van die kranten kies ik een zin. Deze zin vormt de basis van mijn blog.

Mijn zin in de krant: Irrelevante mensen

De kranten van het afgelopen weekend leverden voldoende inspiratie op voor meerdere artikelen. Het meest getroffen werd ik echter door de wekelijkse  column van René Diekstra in de Gooi- en Eemlander. 

http://digikrant.gooieneemlander.nl/data/23156/reader/reader.html?t=1517231287827#!preferred/0/package/23156/pub/1682667/page/2

In het verzorgingshuis waar hij op bezoek is vraagt Diekstra aan de bewoners wat het moeilijkste is van het ouder worden. Eén van de bewoners geeft als antwoord dat hij vooral leidt onder het “irrelevant worden; dat je als oudere de ander tot last bent”. Diekstra schrikt van het antwoord en weet niet goed hoe te reageren. “Ten diepste wordt hier mijn eigen angst geraakt.” René Diekstra concludeert met de volgende (moeilijke) zin dat de meest beslissende zorg in de zorg de zorg voor zingeving is.

Werk heb ik hoog in mijn prioriteitenlijstje staan. Af en toe is er een dag waarop ik niet veel te doen heb. Mij bekruipt dan het gevoel dat ik niet nodig ben. In de tekst van Diekstra ontdek ik mijn eigen angst voor irrelevantie; er niet meer toe te doen. 

Stephen Covey geeft in zijn boek ‘de zeven eigenschappen van effectief leiderschap’, de oplossing; richt je op dingen waar je invloed op hebt in plaats van je energie te verspillen aan dingen waar je niets aan kunt doen. Hij schetst als oplossing een cirkel van invloed en een cirkel van betrokkenheid. Covey leerde me dat je de beschikbare energie het beste kunt stoppen aan iets waar je invloed op hebt. Op de cirkel van invloed dus en dat je niet al je energie zou moeten verliezen aan je betrokkenheid bij allerlei zaken. Hoe goed ook bedoeld. 

123management.nl/…/a300_cultuur_16_covey_zeven_eigenschappen.html

Mede om die reden heb ik onlangs de keus gemaakt om een opleiding te gaan volgen die als onderwerp ‘Zingeving’ heeft. Om me alvast voor te bereiden op de oude dag. 

Waar maak jij je zorgen om? 

En…wat doe je er aan?

Deel deze blog