Wat voel jij over orgaandonatie?

Elk weekend lees ik verschillende kranten. Uit een van die kranten kies ik een zin. Deze zin vormt de basis van mijn blog.

Mijn zin in de krant: wie heeft de regie over donororganen?

Orgaandonatie. Ik weet het niet. Wat is wijsheid? Het donorcodicil tekende ik nog niet.

Monic Slingerland stelt orgaandonatie aan de orde in haar rubriek ‘De Vraag’ in Trouw. Pia Dijkstra voert rationele argumenten aan om haar pleidooi voor de nieuwe donorwet kracht te geven. Monic Slingerland geeft het antwoord op de, en ook mijn vraag wat ons tegenhoudt. “Het gevoel. Wanneer verstand en gevoel elkaar geen hand kunnen geven is de krachtmeting lastig.”

Het enneagram is een psychologisch model om de persoonlijkheid van iemand in kaart brengen. Het enneagram is verdeeld in drie centra: het lichamelijke, het intellectuele en het emotionele centrum. De meeste mensen hebben één centrum actief, sommige mensen twee centra en bijna niemand alle drie de centra.

In de huidige samenleving lijkt, mede door economische motieven, meer  waarde gehecht te worden aan verstand in plaats van gevoel. Niet iedereen is ‘gezegend’ met een feitelijke manier van denken. Wat zou het prettig zijn als er meer aandacht komt voor mensen die hun gevoel als belangrijkste raadgever hebben. Misschien zou er wat meer ruimte moeten komen voor de emotionele kant van een politieke zaak om daarmee alle kanten te bekijken. Dus niet…wat weet jij over orgaandonatie maar…

Wat voel jij over orgaandonatie?

Deel deze blog