Weleens liefdesverdriet gehad?

Wekelijks kiest Joke Stapper van Stapper&CO een zin uit de krant. Haar wekelijkse blog ontstaat door te reflecteren op deze zin.

Mijn zin van de week: “samensmelten klinkt mooier dan het is”.

Aan het woord is Jan Drost, liefdesfilosoof. Ondanks zijn kennis over de liefde wist hij zijn eigen relatie niet heel te houden. In bijlage Tijd (Trouw zaterdag 4 november) deelt hij in 10 lessen zijn kennis met de lezer. Met les 1 ‘duik onder in je liefdesverdriet’ pleit hij voor het volledig ondergaan van je emoties. Hoewel ik vroeger leerde dat je vooral flink moest zijn en je met het onderdrukken van je gevoelens hoge punten scoorde, adviseer ik anderen volledig in de emotie te blijven en deze te ondergaan.

Marinus Knoope is bekend van de Creatiespiraal. Na deze bestseller schreef hij in de Ontknooping dat negatieve emoties in feite gezonde prikkels zijn, die als je ze toelaat, juist die kracht blijken te bevatten die je juist op dat moment nodig hebt. Bij depressie adviseert hij om in de leegte te stappen. Daar ontmoet je de zin van het bestaan.

Dus bij liefdesverdriet mag je je wentelen in het verdriet en als je diep in de put aangekomen bent, vind je jezelf terug.

Een nieuwe versie van jezelf; ouder en wijzer dan je was.

Maar ook gelukkiger.

Deel deze blog