ZIN IN…. de krant

Ik lees verschillende kranten. Uit één van die kranten kies ik een zin. Deze vormt de inspiratie voor mijn blog.
De zin: de grootste bedreiging ben ik zelf.

De krant waarin ik over Jaap Korteweg gelezen had, was niet meer te vinden. Was het artikel over de vegetarische slager te lezen in de Gooi- en Eemlander, het Algemeen Dagblad of in de Trouw? Ik zag van alle kranten niet meer de betreffende pagina voor me. Zelfs na het doorspitten va de krantenbak kwam het artikel niet tevoorschijn. Gelukkig is er het internet en daar vond ik het stuk van Louel de Jong ter gelegenheid van het verschijnen van een boek over het succes van Jaap Korteweg.

https://www.trouw.nl/leven/het-idee-dat-vlees-lekkerder-is-zit-echt-tussen-de-oren-zegt-vegetarische-slager-jaap-korteweg~b264b99d/

Aan de hand van acht vragen houdt Korteweg zijn pleidooi voor een vleesloze samenleving. Hij doet in het artikel een pleidooi om de familie thuis af en toe eens voor de gek te houden door hen een vegetarische maaltijd voor te schotelen in plaats van het gebruikelijke lapje vlees.

Tijdens een bijeenkomst met slagers of boeren werd Korteweg gevraagd naar wat hij zag als de de grootste bedreiging voor de kippenhouderij. Hij antwoordde dat hijzelf de grootste bedreiging vormt. Hoewel het niet helemaal duidelijk wordt gemaakt hoe hij deze bedreiging ziet, bleef de uitspraak rondzingen in mijn hoofd.

Ik meen erin te herkennen hoe iedereen, ook ik of liever, juist ik, de grootste bedreiging vormt voor iets wat je ambieert.

Ik herken het verschijnsel nog als de dag van gisteren. Ik stopte met roken en was er niet bang voor dat iemand anders me een sigaret zou aanbieden, maar dat ikzelf naar de verleiding op zoek zou gaan omdat ik ernaar terug verlangde om een sigaretje op te steken en ervan te genieten. Meer recent ben ik het gebruik van suiker gaan beperken. Als ik goed in m’n vel zit lukt dit me redelijk, maar ook heel vaak ga ik onderuit. De verleiding om een taartje te eten op een verjaardag of een stuk nougat bij de geserveerde koffie op het terras, kan ik dan nauwelijks weerstaan. Achteraf is er spijt. Ik voel dan aan alles dat ik mezelf niet in acht heb genomen.

Zoals ik al aangaf kan de interpretatie van de tekst van Jaap Korteweg een andere zijn. Ik heb mijn inzicht erdoor kunnen versterken dat ik wellicht niet de enige ben die een bedreiging vormt voor zichzelf.

Val jij weleens voor een verleiding?

Ben je een bedreiging voor jezelf?

Deel deze blog