ZIN IN….de krant

Mijn zin uit de krant: Veel van onze keuzes zijn ouderlijk voorgeprogrammeerd

Op maandags geniet ik van mijn favoriete column: René Diekstra schrijft wekelijks in de Gooi- en Eemlander over ervaringen in zijn werk en in zijn leven.

Deze week staat boven zijn tekst de kop ‘Herhalingsdwang’. In een antiquariaat vindt Diekstra een boekje dat is geschreven door Gustav Jung. Hoewel hij veel van deze psychoanalyticus weet kent hij de inhoud van dit werk nog niet, dus leest hij het en schrijft hij erover.

Wij denken, zo stelt Jung vast, dat we zelf onze beslissingen nemen, maar veel van onze beslissingen en keuzes zijn door onze ouders voorgeprogrammeerd. We herhalen in ons gedrag vaak keuzes en patronen van de generatie voor ons en die doen dat weer van de generaties daarvoor.

Diekstra raakt bij mij een gevoelige snaar. Onlangs herkende ik het fenomeen dat hij beschrijft bij mezelf. Mijn vader hield ervan om nieuwe dingen te leren. De encyclopedie van zelfstudie was daar in mijn jeugd het symbool van zijn verworven kennis. Is het mijn eigen keuze dat ervan houd om me te ontwikkelen en opleiding na opleiding volg of heeft het iets met de vorige generatie te maken?

Twee weken geleden startte ik met een cursus genealogie. Toen mijn vader de zestig passeerde ging hij zich steeds meer verdiepen in de familiestambomen. Hij heeft alles zo grondig uitgezocht dat er weinig meer aan toe te voegen is. Ondanks dat de hele familiestamboom is uitgezocht meldde ik me toch voor de cursus aan.

Mijn onderzoeksvraag is wat voor mijn voorouders, naast het harde werken om te overleven de drijfveer in hun leven was. Nu vraag ik me daarnaast af in hoeverre deze voor mij van invloed zijn op de keuzes in mijn leven. René Diekstra geeft me al een groot deel prijs van het te verwachten antwoord. De keuzes die je maakt zijn grotendeels door je ouders voorgeprogrammeerd.

Maak jij je keuzes zelf?

Of hebben je ouders ook voor jou keuzes gemaakt?

Deel deze blog