De zin van Leonie Jansen

Vriendschap sluiten met de realiteit, dat helpt echt’.

Uit Trouw maandag 5 oktober 2020

Ik trok de stoute schoenen aan en vertrok naar Amsterdam. Nog best een dingetje voor een verlegen meisje afkomstig van een boerderij op het platteland. Een half versleten plattegrond hielp me de weg te vinden naar de het statige pand aan de Herengracht. Het leek alsof iedereen samen met een ander was gekomen, gezellig kletsend met een vriend of vriendin aan de bar. Ik keek naar de sjofele trui die ik aanhad. Hier leek iedereen volgens de laatste mode gekleed. Gelukkig rook ik verse koffie. Ik haalde een bekertje en sloop naar binnen. Op de eerste rij was nog een plekje vrij. Nerveus keek ik om me heen en ik wilde het liefst verdwijnen omdat ik me superongemakkelijk voelde. En alleen!

Kirsten Neff was door Psychologie Magazine uitgenodigd om in Amsterdam te komen vertellen over het onderwerp van haar nieuwste boek over zelfcompassie. Ze begon haar presentatie met de woorden: heb je dat ook weleens.. dat je jezelf het liefst zou willen zien oplossen in de ruimte  omdat je het gevoel hebt dat je waardeloos bent en niet de moeite waard?

Ik keek om me heen: was ik de enige die dit herkende?

Volgens een onderzoek over zelfcompassie dat tussen 2012 en 2015 plaatsvond hebben 50 % meer meisjes en 21 % meer jongens last van stress, spanning en depressieve klachten. Zelfcompassie zou hen kunnen helpen om beter in hun vel te zitten. Voor veel mensen, in dit onderzoek vooral jonge mensen, hebben 61% last van ernstige angstklachten. Voor iedere jongere die geholpen kan worden zou dat al een bron van welbevinden kunnen betekenen.  Zou het mogelijk zijn dat jongeren meer van zichzelf kunnen gaan houden?

Het begrip barmhartigheid is in ongebruik geraakt. Als je barmhartig bent ben je  liefdevol. Meestal wordt dit gebruikt ten opzichte van andere mensen, maar zou je ook barmhartig kunnen zijn naar jezelf? Kirsten Neff schreef over zelfcompassie. Met het boek bereikt ze veel mensen die willen leren om meer van zichzelf te leren houden, maar zo gemakkelijk blijkt het niet te zijn.

Vaak zijn we vriendelijker voor een vriend of een naaste die hulp aan je vraagt dan voor jezelf. Misschien zit het wel in onze volkscultuur; de ander belangrijker vinden dan jezelf. Toch doe je daarmee jezelf te kort. Is niet de eerste opdracht in het leven om van jezelf te houden? Je kent vast en zeker het voorbeeld van de instructie van luchtkapjes in het vliegtuig. De instructie geeft aan dat je eerst zelf het mondkapje opzet voordat je het van je kind op zet.  Met zelfcompassie werkt het net zo; eerst van jezelf houden en dan van de ander.

Probeer het maar eens; jezelf niet afvallen wanneer je niet aangenomen ben na een sollicitatieronde. In moeilijke tijden jezelf behandelen als een goede vriend. Sla liever een arm om jezelf heen, is het advies van Leoni Jansen die een moeilijke tijd doormaakt nu alle optredens wegens corona zijn afgezegd. Zij oefent zichzelf in vriendschap sluiten met zichzelf en met de realiteit.

En hoe gaat het met mijn zelfcompassie? Ik oefen nog steeds, maar tegenwoordig doe ik dat in gezelschap van een groep mensen die de cursus “Vrienden worden met mezelf’ volgen bij mij.

Deel deze blog