apple-pie-1754010_1920

Wat is jouw perfecte plaatje?

De zin van Margaret Robinson Rutherford

‘Ben je klaar om de druk van het perfecte plaatje naast je neer te leggen en voor jezelf te kiezen?’

LEZEN

Voor mijn verjaardag kreeg ik een boek cadeau. Van boeken word ik altijd blij, dat weet de lieve gever. Ik kon dan ook niet wachten om te beginnen met lezen. Zo ver was het nog niet, eerst was er nog de rest van mijn verjaardag.

PERFECT

Ken je dat: van die mensen die alles altijd perfect voor elkaar hebben? Onlangs ging ik naar de verjaardag van een ex-collega. Je weet wel, niet zomaar een ex-collega, maar een hele leuke waar je een vriendschap mee opbouwt nadat je afscheid genomen hebt van de baan en dus van de mensen waarmee je dagelijks samenwerkte.

Bij binnenkomst rook ik verse appeltaart. Wat had zij het goed voor elkaar, ging het als een flits door me heen. Vooral toen ik zag hoe gezellig zij haar huiskamer had ingericht voor het feestje. Ja, ik had al eens gehoord dat ze van iedere verjaardag een feestje maakt.

DEPRESSIE

Perfectionisme en depressie zijn bekende termen.  Perfect verbórgen depressie was nieuw voor mij.  Margaret Robinson Rutherford legt het uit in haar boek. Door middel van haar ervaringen als psychotherapeut vertelt ze wat de rol van perfectionisme is in de mentale gezondheid van mensen. Perfectionisten herkennen de vermoeidheid die voortkomt uit de druk om perfect te zijn en onrealistische eisen aan zichzelf te stellen. Dat perfectionisme voorkomt weten we, maar dat dit een perfecte manier kan zijn om somberheid, die gevoeld en ervaren wordt te verbergen is niet algemeen bekend.

CONTEXT

Van de contextuele hulpverlening kennen we kinderen die een feilloze antenne hebben voor verwachtingen van ouders. Ouders zijn vaak trots op hun kinderen omdat ze goede prestaties leveren. Perfecte kinderen zorgen ervoor dat ouders zichzelf kunnen zien als geslaagd. Vaak zien zij echter niet wat een last het voor deze kinderen is om te voldoen aan het verwachtingspatroon, wat niet alleen op jonge leeftijd maar tot ver na de volwassenheid tot problemen kan leiden.

BURN OUT

Perfectionistisch leven leidt bij kinderen dikwijls tot de ontwikkeling van een sterke discipline en groot maatschappelijk succes. Niet zelden leidt het patroon van perfect willen tot burn out verschijnselen van een werknemer. Het systeem van presteren geeft het, bij een te grote druk als het ware op. Net als bij gezondheidsproblemen zal de werknemer op zoek moeten gaan naar disfunctionele patronen.

AANGEBRAND

Voor jezelf kiezen kan de oplossing van het probleem zijn. Daar kan een lange weg aan vooraf gaan. Een weg van vallen en opstaan, waarbij hulp van anderen kan helpen om het patroon te veranderen. Bij mezelf herken ik perfectionisme. Gelukkig zijn er geen burn out verschijnselen uit voort gekomen. Ik heb het betrekkelijke geluk gehad dat het bij perfect verborgen bleef totdat ik het me kon veroorloven om het perfecte plaatje naast me neer te leggen. Tegenwoordig dien ik mijn verjaardagstaarten ook op wanneer ze aangebrand zijn en ik heb nog geen klachten gehoord.

Deel deze blog