Niet oud; best wijs

De zin van Özcan Akyol: ‘Een wijs mens zoekt het in zichzelf, een dwaas in anderen.’ 

uit: Trouw maandag 30 november

ETENSTIJD

Wat rook het lekker in de keuken van het oude wringhuis, vooral aan het eind van de middag als we hongerig uit school kwamen. Moeder kookte in de keuken die deel uitmaakte van het wringhuis van de boerderij het eten terwijl wij, de kinderen aan tafel zaten te spelen, maar vooral ruzie maakten. Ze haalde ons vechtend uit elkaar en vroeg enigszins geïrriteerd wat er aan de hand was. Natuurlijk gaven beide ruziënde partijen elkaar de schuld. Natuurlijk lag het nooit aan mij.

WIJS

In dagblad trouw vertellen meer of minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Schrijver en presentator Özcan Akyol valt het op dat veel mensen hun frustratie in deze tijd botvieren op anderen, of hun ellende bij anderen neerleggen. Hij pleit ervoor dat mensen een bepaalde lenigheid aan de dag moeten leggen in plaats van steeds naar anderen te wijzen. “Als ik vind dat dingen niet goed lopen moet ik naar mezelf kijken, hoe ik betere energie kan geven of ervoor kan zorgen dat de dingen wel gaan zoals ik wil.” Boven het artikel geeft hij zijn inspirerende zin weer. “Een wijs mens zoekt het in zichzelf, een dwaas in anderen.”

INTERVIEWS

Ik ben een fan van Akyol. Zoals hij vragen kan stellen in verschillende televisieprogramma’s ken ik geen ander. Oprecht nieuwsgiering, maar soms net tot het randje van wat kan, is zoals ik met ietwat gekromde tenen luister naar zijn interviews. Naast nieuwsgierig is hij wijs en volgens mij weet hij dat ook van zichzelf. Van hem kan ik het hebben omdat hij het ook toegeeft dat hij bepaalde zaken niet beheerst.

WIJZEN

Doe jij dat ook weleens? Naar een ander wijzen? Lange tijd was het heel gewoon om de ander te ‘blamen’, maar de laatste tijd loopt het de spuigaten uit. Ik zet de televisie de laatste tijd uit wanneer de praatprogramma’s beginnen. Steeds weer een andere deskundige die het zo goed weet. Niet zelden wordt er gewezen naar anderen of groepen in de samenleving die het fout doen.

ANDERS

Sinds ik jaren geleden iemand hoorde opmerken dat jij als je naar een ander wijst met drie vingers naar jezelf wijst kan ik het zelf niet meer doen. Ik ben bewust geworden van het gebaar. Is het ook zo: ben je altijd zelf schuldig als je een ander de schuld geeft? Akyol verwoordt het als volgt: misschien moet ik het conflict met mezelf aan gaan in plaats van kijken wat de ander in mijn ogen niet goed doet.

OEFENEN

Een poosje geleden las ik in een krant een stuk over de mensen die wij al snel de Corona Wappies noemen; mensen die anders tegen de Corona pandemie aankijken dan ik. Zij die zeggen dat de huidige maatregelen niet goed zijn. Ik las het artikel en begin in te zien dat de anderen waar ik geneigd ben naar te wijzen en ze daarmee af te wijzen, het anders zien, maar dat ze zeker ook goede punten aanvoeren. Ik ben het Özcan Akyol eens en probeer net als hij, wijsheid in te zetten om ‘het’ in mezelf te zoeken. Ik blijf oefenen..

Deel deze blog