Gewoon tot tien tellen!

De zin van Brigitte Kaandorp: ‘Wat me wél lukt, is direct na het opstaan tien keer ademhalen’.

VERSTOPPERTJE

Ik bracht mijn jeugd door op een boerderij in een omgeving met grote gezinnen. Iedere avond klokslag zeven speelden we met de kinderen uit de buurt verstoppertje. De lantaarnpaal bij de sloot was de buutplek. Soms liep iemand te hard, wat hem een nat pak kostte. Om niet gevonden te worden moest je vooral lang je adem inhouden.

Ik voel het nog. Het gevoel dat je eerst knalrood wordt en vervolgens bijna stikt omdat je je niet wilt verroeren. Omdat je niet wilt opvallen werkte het vaak heel goed. Lang je adem inhouden. Het werd een soort levensstijl. Je mond houden en wachten met ademhalen.

BEKENDE NEDERLANDERS

In vrouwenblad Margriet een artikel: ultieme gezondheidstips van fitte vrouwen. Ik moet er iets aan toe voegen, wat je ziet als je het blad in je hand houdt. Het gaat over bekénde fitte vrouwen. Waarschijnlijk verkoopt dat beter. Dat weten we inmiddels van Wie is de mol en van Hunted. Sinds er bekende Nederlanders meedoen stegen de kijkcijfers.

Brigitte Kaandorp zegt nul discipline te hebben. Ze zou van alles willen doen, van mediteren tot het volgen van een goeroe, maar weet dat ze het niet kan opbrengen. Het enige wat haar wel lukt is diep en bewust ademhalen. Soms voegt ze er nog wat oefeningen aan toe, maar bij drukte beperkt ze zich tot tien bewuste ademteugen.

HARTCOHERENTIE

Rustig ademhalen hebben wij nooit geleerd. De meeste dingen leer je in een groot gezin van elkaar, gewoon door over te nemen wat de ander, je grote broer of zus al doet. Dat is jammer, zacht gezegd. Door schade en schande werd ik wijzer. ’Uw brein als medicijn’ van Dr. Servan -Schreiber deed me kennismaken met hartcoherentie, de mate van regelmaat in het ademritme. Geneesmiddelen zijn niet nodig wanneer je je niet goed voelt, is de boodschap van deze professor in de klinische psychiatrie. “Door controle te krijgen over een deel van je hersenen is het mogelijk om stoornissen die voortkomen uit stress, angsten of depressie zelf te genezen.” Sinds ik dat weet oefen ik regelmatig met of zonder hartcoherentie apparatuur.

WETENSCHAP

Er zijn boeken over vol geschreven; er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en toch is het niet algemeen bekend. Toch liggen er kansen voor iedereen. Brigitte Kaandorp snijdt een belangrijk punt aan. Rustig ademhalen draagt sterk bij aan een positieve levensstijl. Het kost niets en je hebt bijna niets nodig. Gewoon je stopwatch op drie minuten zetten en je ademhalingen tekenen op papier. Tel je er meer dan zes per minuut dan wordt vertragen geboden. De hele dag kun je oefenen; in de file, in de wachtrij voor de kassa en als je koffiepauze neemt. Gewoon doen zoals Kaandorp; bewust tien keer ademhalen.

Discipline is mij ook niet echt ruim toe bemeten. Ik moet geen verstoppertje spelen met mezelf: na het schrijven van dit artikel, sluit ik me aan op de hartcoherentiemeter. Deze slaat heftig rood uit. Ik   besluit eerst maar eens rustig te gaan zitten om tien keer heel diep adem te halen.

Deel deze blog