afbeelding bij blog Go with the flow

Go with the flow

De zin van Danny Vera: ’Ik klooi maar wat aan.’

Veel stof in de boekenkast, maar wat ik zoek kan ik niet vinden. Toch weet ik zeker dat het boek er tussen moet staan. Ik spreek zachtjes de onuitsprekelijke naam van de schrijver voor me uit: Czickzimihenthaly, of iets wat er op lijkt. Ik zoek het boek Flow. Een half uur later loop ik nog eens alle kaften na, maar het boek is onvindbaar. Nog even naar de zolder om in mijn werkkamer te kijken. Ook daar vind ik het niet.

Danny Vera heeft een lied voor Andre van Duin geschreven. Hij vertelt erover in ‘Matthijs gaat door’ op zaterdag. “Eigenlijk klooi ik maar wat. Ik stond op het punt om naar buiten te gaan, toen ik z’n warme stem in mijn hoofd hoorde. Ik had mijn jas al aan toen ik toch maar even een kladblokje heb gepakt. In een halfuurtje stond het op papier.”

In de jaren dat ik graag naar de disco ging maakte ik mijn eigen kleding. Ik vertoonde me het liefst steeds in een andere setje. Ik genoot ervan als mijn vriendinnen opmerkte: waar heb jij dat leuke jurkje, of bloesje gekocht. Niet zelden begon ik op het laatste moment met een nieuw kledingstuk, wat ik dan zo snel mogelijk in elkaar zette. Go with the flow.

Iedereen van ons krijgt eenvoudigweg vierentwintig uur per dag. Die mag je, afhankelijk van je verplichtingen aan werk of familie naar keuze besteden. Het werkt niet altijd in het voordeel om meer tijd te hebben. Wijzen, filosofen, mystici en dichters hebben hun gedachten over het raadsel tijd laten gaan. Zij onderzochten de dualiteit van tijd, maar waarschuwden ons ook om de tweevoudigheid van tijd te leren kennen, die door de Oude Grieken Chronos en Kairos werden genoemd.  Chronos heeft te maken met klokken, horloges en agenda’s. Kairos heeft betrekking op vreugde en plezier, passie en liefde.

Van dat laatste laat Danny Vera ons mee genieten. Dat het niet altijd gaat om veel tijd te hebben om een bijzondere prestatie neer te zetten. Voor altijd, je vergeet de tijd als je luistert naar het lied dat door Andre van Duin gezongen wordt.

’s Avonds als ik de televisie uit zet loop ik achteloos nog even langs de boekenkast en valt mijn oog op het boek over flow. Wie niet zoekt zal vinden.

Deel deze blog