Verweven met mooie stoffen

De zin van Joline Jolink: ik wil betekenisvol leven.

Het schoolplein was vol lawaaiig spelende kinderen. Mijn boterhammetjes en lauwwarme chocolademelk had ik achter de kiezen, mijn bruine banaan zat nog in het broodtrommeltje. Jongere broer had er de voorkeur aangegeven om deze dag niet over te blijven, maar naar huis te fietsen voor z’n boterham. Toen hij op het schoolplein verscheen herkende ik hem nauwelijks. Zijn gewone kloffie was ingeruild voor een nieuwe outfit: een pastelkleurige gestreepte katoenen broek met een jersey blouse in Hawaiaanse stijl; rood met witte bloemen.

Joline Jolink is een Nederlandse ontwerper die niet droomt van een internationale carrière. Ze wordt verdrietig van de behoefte van de modewereld om steeds sneller nieuwe collecties te showen, streeft naar duurzaamheid en werkt aan bewustwording zodat mensen zich realiseren dat ze met hun kledingaankopen invloed hebben hoe ze de wereld achterlaten. In Volkskrant Magazine, die in zijn geheel aan mode gewijd is vertelt ze over haar werk en afkomst. Haar ouders snappen de modewereld niet echt; Jolink werd geïnspireerd door haar oma die haar de liefde voor mode bijbracht.

Een zachte geruite wollen stof voor een broekpak; een prachtig katoenen lap die aan twee kanten bruikbaar was, een kleurige Chinese print bedrukt op echte zijde. Van jongst af aan kan ik heel blij worden van mooie stoffen. Mijn moeder heeft het ook en onlangs vertelde ze over de liefde van haar moeder voor mooie materialen. Hoewel mijn grootmoeder veertien kinderen kreeg tonen de foto’s van weleer haar rijke kledingkeuze.

In het boek ‘Het verhaal van je leven’ geeft Mieke Bouma aanwijzingen om op zoek te gaan naar je eigen unieke levensverhaal. Door op zoek te gaan naar beelden, details en anekdotes kom je achter je diepste verlangens. Misschien maak je de keuze om werk te gaan zoeken wat je altijd al wilde; heb je een verlangen om ouderen helpen, of ga je ervoor om een muziekinstrument te gaan bespelen.

Mijn levensverhaal is letterlijk verweven met stoffen. Ik breide, weefde en bedrukte ze, naaide er kleding van en doe dat, met veel plezier, nog steeds.

De gebeurtenissen en verhalen in je leven hebben op zich geen zin of betekenis. Pas als je er een zin aan toekent, er een samenhang in gaat ontdekken creëer je betekenis.  Zingeving is bijna nooit in de feitelijke interpretatie te vinden. De betekenis ken je er zelf aan toe door je creatieve vermogens.

Door me bewust te worden van mijn bron van vreugde nam ik de stap om weer eens in mijn oudelappenmand te duiken om er een mooie stofjes uit te zoeken. Het doel is om er een mooie quilt van te maken. Ik voeg er betekenis aan toe door mezelf toe te staan lekker te fantaseren hoe ik kledingontwerpster had kunnen worden. Maar dan, net als Joline Jolink, een duurzame ontwerpster.

Deel deze blog