schokdempers foto age liggend

Struisvogelpolitiek

De zin van Bibian Mentel: Af en toe je kop in het zand steken is niet slecht.

Het was in de tijd dat er nog geen bankstellen in woonkamers stonden. Tenminste niet bij ‘gewone’ gezinnen. Wij hadden een verzameling stoelen, zoals een rookstoel waar vader op zat met ons, zijn twee dochter elk op een leuning. Op andere dagen was de rotanstoel mijn favoriet, een gestroomlijnd model dat naast z’n functie als stoel dienstdeed als schuilplaats om onder te kruipen als er iets spannends op televisie kwam. Ik zette de stoel dan op z’n kop en kroop er onder.

Het leverde een schokgolf op toen het bericht in de krant verscheen over de ziekte van Bibian Mentel. Al zo vaak was zij getroffen door de rotziekte, maar steeds verbaasde ze iedereen met haar strijdlust door niet alleen met de beperkingen te leven, maar steeds weer opnieuw nieuwe uitdagingen aan te gaan. Nu het bericht over haar onvermijdbaar lot verscheen leek zíj  degene te zijn die, met behulp van haar man de lezers leek te troosten.

In de PLUS van Gooi en Eemlander van zaterdag 13 maart geeft Mentel een afscheidsinterview. Samen met man en zoon staat ze op de foto en is ze aan het woord: “Ik ben positief van nature en doe aan struisvogelpolitiek.” Ze vervolgt: “zo slecht is het niet om af en toe je je kop in het zand te steken.” Ondanks deze uitspraak komt ze heel realistisch over, maar ze weigert om treurend haar laatste weken door te brengen.

Jorrit Jorritsma was in mijn jeugd een schaatser die samen met andere wereldkampioenen op het podium stond. Na een periode als schaatstrainer in Canada verdiepte hij zich in NLP en kwam hij in contact met Enneagramdeskundige Claudio Naranjo. In het boekje ’Ontdek je sterke kanten’ schreef de inmiddels overleden Jorritsma: ”Een verdedigingsmechanisme kun je vergelijken met een auto zonder schokdempers. Zonder schokdemper voel je keihard iedere hobbel die je neemt. Ieder van de negen enneatypes heeft een eigen verdedigingsmechanisme, dat naast het leveren van bescherming je weghoudt van je fixaties en motivaties. Het is interessant om erachter te komen welke vorm van bescherming je kiest om weg te blijven van een niet te verdragen pijn.”

Beschermen tegen angst en pijn deed ik vroeger door me letterlijk te bedekken en verstoppen. Bijvoorbeeld onder een stoel die als een schild werkte. Topsporters hebben voor hetere vuren gestaan. Zonder pijn geen prestaties. Met pijn lijden weten zij wel raad.  door haar prestaties als sportvrouw en als mens heeft ze een plek in ons hart veroverd. Misschien is dit de reden dat we met z’n allen zo geschokt zijn door de woorden van Bibian. Tegelijk inspireert ze ons met haar wijsheden. Ze krijgt van mij nu al een plekje op het hoofdpodium van de levenskunst.

Deel deze blog