btr

Heb jij ook een patroon?

De zin van Sigrid Kaag: Zo langzamerhand zie ik een terugkerend patroon ontstaan.

Onze barbiepoppen hadden kleertjes nodig, vonden mijn vriendinnetje en ik. Ouder dan een jaar of zes zullen we niet geweest zijn toen we een poging deden om kleertjes voor de poppen te maken. Van patronen hadden we nog nooit gehoord, dus deden we maar wat. We haalden een meetlint uit moeders naaidoos, en keken hoe lang en breed de pop was. Stoere mannenbarbiepop Ken kreeg z’n broek, maar passen deed ie van geen kanten.

In de dagen na het debacle in de politiek waarin Premier Rutte aangaf geen actieve herinnering te hebben aan de opmerkingen omtrent Omzigt hoorde ik Sigrid Kaag op televisie verzuchten dat ze langzamerhand een patroon bij Rutte had zien ontstaan. Ze adviseerde de premier tijdens het Paasweekend maar eens goed te reflecteren op zijn rol omdat er bij hem sprake leek te zijn van een terugkerend patroon.

Ik kom graag in het Momu in Antwerpen waar prachtige mode tentoonstellingen te zien zijn. Een van de exposites was gewijd aan het onderwerp ‘patronen’, tweedimensionale weergaven op stevig papier die gebruikt worden om kleding te maken. Ooit werkte ik in een confectiebedrijf waar mijn taak was het maken van proefmodellen in alle gangbare maten. Overal in het bedrijf hingen sets patronen aan de wand. Nog steeds word ik er blij van als ik zo’n serie patronen van verschillende kledingstukken zie.

Rudi Vandamme, filosoof, psycholoog, antroposoof en auteur schreef “Gedragspatronen van personen en organisaties’. Hij omschrijft het begrip als volgt: een patroon is een model dat je als voorbeeld neemt en kopieert. Daarnaast is er nog een betekenis namelijk een herhaling van motieven, dat ook wel een patroon genoemd wordt. Het gaat dan om een letterlijke herhaling van een bepaalde vorm. Volgens Vandamme is een patroon iets wat je doet.

Het is interessant om, geholpen door het boek van Vandamme te reflecteren op mijn eigen en andermans ingesleten patronen. Ik mag hopen dat Rutte na een paar moeilijke dagen er een dimensie bij heeft ontdekt. Ik wens hem toe dat hij z’n ingesleten patroon achter zich kan laten. Door de jaren heen heb ik ook driedimensionaal leren denken en pas ik dit toe op de patronen die ik maak. De pasvorm van de kledingstukken is tegenwoordig een stuk beter.

Heb jij je patroon weleens bestudeerd?

Wat is jouw terugkerend patroon?

Deel deze blog