btrhdr

Weet jij wat je bent?

De zin van Filemon Wesselink: het was een leuke dag. Ik had veel verschillende dingen.

Op woensdagmorgen wandel ik met een groep vrouwen. Door de coronamaatregelen maak ik een wandelafspraak met één ander in plaats van de hele groep. Naast de beweging tijdens ons ommetje is een wandeling een mooie kans voor een goed gesprek. Mijn wandelmaatje van die betreffende woensdag en ik kennen elkaar van gezicht, maar verder niet. Toen ze me vroeg wat ik voor werk deed stond ik met mijn mond vol tanden. Ik kon het niet vertellen. Wat moest ik kiezen. Wat ben ik eigenlijk?

In het radioprogramma Kunststof, gepresenteerd door Gijs Groenteman praat hij met Filemon Wesselink. Het is een leuk gesprek waar ik inval tijdens een rondje fietsen op de hometrainer. Zoals meestal is de aanleiding van het gesprek een nieuw televisieprogramma. Wesselink start binnenkort met een serie over complottheorieën. Leuker dan wat hij daarover te melden heeft vind ik zijn belevenissen in het dagelijks leven. Hij houdt ervan om veel verschillen dingen te doen. Dat geldt zowel zijn professionele bezigheden als in het gezin, waar hij als vader deel van uitmaakt.

In dagblad Trouw van vrijdag 10 april in de rubriek Gezondheid en Zorg schrijft Karin Zilver een artikel over bore out. Dat is een niet-erkende ziekte die voortkomt uit extreme verveling of te weinig positieve prikkels. In dit artikel wordt het begrip gerelateerd aan het thuiswerken, waarbij de sleur van alle dagen hetzelfde programma doorwerken, al snel kan optreden. Klachten, maar zelfs ook ziekte rond burn out kan ontstaat door een teveel aan prikkels. Bore out is daaraan tegengesteld. Misschien herken je het bij jezelf. Wanneer je in je werk te weinig prikkels krijgt, of als je niet genoeg te doen hebt kun je verveeld raken. Een bore-out kan ook ontstaan als het werk niet goed aansluit bij je vaardigheden of als je het werk niet als zinvol ervaart.

https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/1221/pages/36

Filemon Wesselink is een druk baasje. Hij zegt dat een dag die vol met verschillende activiteiten zit voor hem een leuke dag is. Wanneer hij onderprikkeld raakt omdat er te weinig dingen te doen zijn vind hij zijn leven saai. Ik herken dit en waarschijnlijk vind ik hem daarom zo leuk. Regelmatig wisselde ik in mijn leven van werkkring en een aantal keren veranderde ik zelfs van beroep. Coupeuse, docent, coach of therapeut was ik achtereenvolgens en soms beoefen ik die rollen nog door elkaar. Deze prikkels heb ik blijkbaar nodig. Een nadeel is het dat ik nog steeds niet weet wat ik eigenlijk ben. En dat ik met een mond vol tanden sta als iemand me vraagt wat ik eigenlijk doe voor de kost.

Deel deze blog