btrmdn

Het perfecte plaatje

De zin van Ryanne van Dorst: “Ik heb geprobeerd de mal van het vrouw-zijn groot te maken. Maar eigenlijk zit die mal al jaren te strak” (Trouw 6 mei).

DIEREN

Er waren eens dieren die vonden dat ze meer moesten doen aan het onderwijs. Dus besloten ze een school op te richten. Ze stelden een lesprogramma op dat bestond uit hardlopen, klimmen, zwemmen en vliegen. Om het makkelijk te maken kregen alle dieren hetzelfde lespakket. Lang verhaal kort. De meeste dieren zakten voor de aangeboden vakken. Ook waren er uitblinkers. Niet iedereen past in hetzelfde malletje.

FABEL

De fabel: ‘Een school voor dieren’ maakte deel uit van mijn opleiding bij SIMA, Het systeem voor Individuele Motivatie Analyse. Anton, één van de zonen van Frits Philips ervaarde dat kinderen niet vanzelfsprekend dezelfde kwaliteiten hebben als hun vader. Hij kwam op de afdeling telecommunicatie van Philips terecht, maar vond daar niet zijn passie. Die vond hij wel toen hij zich richtte op het concept: de juiste man op de juiste plek. Met deze ervaringen op zak richtte hij SIMA op. Samen met Annemiek van Kessel schreef hij het boek ‘De kracht van motivatie’, waarin zij laten zien hoe mensen naar hun ideale loopbaan kunnen worden begeleid.

STRIPFIGUUR

Barbapappa is een geweldig leuk stripfiguur. De serie werd getekend door Franse architecte Anette Tison. In 1973 werd er een tekenfilm van gemaakt die sindsdien in 45 deeltjes van 5 minuten te zien was. Barbapappa’s kunnen elke gewenste vorm aannemen.

PLAATJE

Ryanne van Dorst ken ik van het Perfecte plaatje, een televisieprogramma waar BN-ers opdrachten krijgen om foto’s te maken. Ze is een creatief persoon die niet houdt van regeltjes. Haar creativiteit brengt haar ver. Ze eindigt de wedstrijd van fotografen als tweede. Nu verschijnt in de krant het bericht dat Van Dorst niet langer als Ryanne door het leven zal gaan maar met de naam Raven. In het tv-programma Geslacht dat ze presenteert meldde ze dat zij is geboren met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtsorganen. Via Instagram liet ze weten: “Ik heb geprobeerd de mal van vrouw-zijn groot te maken. Maar eigenlijk zit die mal al jaren te strak.”’

KEURSLIJF

Ik heb jaren voor de klas gestaan. Hoewel ik goed in de setting van het onderwijs pas, heb ik daar niet mijn passie uit kunnen leven. Dat doe ik sinds ik cliënten als individu begeleid die de zin in hun leven kwijt zijn. Net als Ryanne zitten mensen soms in een keurslijf gevangen. Wat een zegen is het om daar tijdig achter te komen. Hoewel, tijdig? Anton heeft gelukkig nog jarenlang mensen kunnen motiveren om op de juiste plek in een organisatie of werkkring terecht te komen. Raven mag zijn wie hij is zonder in de gender-mal te passen. We willen allemaal voldoen aan het perfece plaatje maar soms past dit beeld niet meer bij wie we zijn geworden. De Barbapappa rol is alleen voor stripfiguren weggelegd.

Deel deze blog