btr

Sombere regendagen

De zin van Adelheid Roosen: “Het gaat helemaal niet over mij!”

REGEN

Het regent voor mijn gevoel al dagen achterheen. Corona en regen is voor mij een slechte combinatie. Vorig jaar toen deze pandemie ellende begon hadden we tenminste nog een mooi voorjaar en een prachtige zomer. Nu is het al mei en de vooruitzichten worden nog steeds niet beter. Volgens de weersvooruitzichten houdt de regen voorlopig nog aan.

KAPSALON

Haar taalgebruik is net zo bijzonder als haar verschijning. Adelheid Roosen is te gast in het televisie programma ‘De Kapsalon’ van Eus. Wanneer hij haar in zijn kapsalon begroet met de vraag hoe het met haar gaat brandt Roosen in prozaïsch taalgebruik los. Roosen wijdt uit over het leven in de stad en hoe mooi de luchten kunnen zijn. Sterk aandringend dat hij een antwoord wil krijgen dat over haar zélf gaat in plaats van over algemeenheden, haalt ze haar zevenjarige innerlijke kind tevoorschijn. In ieder mens ziet ze een spiegeling van zichzelf. Zij was lastig, te eigenwijs en veel te vragend. Verbittering is haar niet overkomen. Wel kent ze een zacht open verdriet dat zich af en toe uit.

REFLECTIE

Adelheid Roosen geeft een toelichting. Ze kan tomeloos genieten van de buschauffeur als hij de bus stil zet omdat hij haar aan ziet komen rennen om de tram te halen. Dat klinkt herkenbaar, maar het wordt anders als ze verteld nét zo van deze chauffeur te kunnen genieten wanneer hij, terwijl hij haar ziet versnellen om de bus te halen besluit om níet te wachten. “Dit gaat helemaal niet over mij”, is haar reflectie op het voorbeeld van de tramchauffeur. “Het gaat erom dat je de ander kan zien en hij jou.

JUNG

Karen Hamaker – Zondag geeft al ruim twintig jaar cursussen over Jungiaanse psychologie. Eens in de zoveel tijd haal ik het boek “Het projectiemechanisme’ tevoorschijn. Ik heb haar als docent en schrijfster dan even nodig om mezelf weer bijeen te rapen wanneer ik anderen op een voetstuk plaats omdat ze slimmer, begaafder of geleerder zijn dan ik ben. Vorig jaar ging ik weer eens voor de bijl. Ik kon het niveau van mijn opleiding niet meer bijbenen, moest even afstand nemen van de lessen die ik volgde. Zou het me ooit gaan lukken om aan mijn ideale zelfbeeld te voldoen?

PROJECTIE

De onbewuste mens gebruikt zijn naaste als een projectiescherm, waar hij datgene op projecteert waar hij zelf in z’n gedachten mee bezig is. Hamaker: “Projectie verandert de wereld in het onbekende gezicht van onszelf,” staat op de achterkant van haar boek te lezen. Een innerlijk heftige reactie zegt alles over onszelf.

REGEN

Een regenachtige dag kan ervoor zorgen dat ik mijn somberheid op de buitenwereld projecteer. Alles schijnt me veel vrolijker toe bij overvloedige zonneschijn. Adelheid Roosen heeft het allemaal ervaren. Zij heeft van het leven geleerd. Ik kan van haar wijsheid genieten, maar trap niet in mijn valkuil: geen voetstuk voor haar. “Het gaat over de echte ontmoeting met de ander. Ik ben jou en jij bent mij. Bewust of onbewust.”

Deel deze blog