elephant-4227046_1280

Heb jij een olifantenhuid?

De zin van Barbara Baarsma: “Delete, delete, delete.”

We kennen allemaal het fragment van de verloving van Maxima met Alexander. Tijdens het interview ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag was het weer op televisie te zien. Of het van te voren bedacht was of niet; het was zeer ontwapenend. De lucht lijkt helemaal opgeklaard na een goed statement.

In Mezza, de bijlage van het Algemeen dagblad komt Econoom Barbara Baarsma aan het woord. De voorpagina toont haar, gekleed in een koningsblauwe jurk, met een tekst uit haar mond: “Vrouwen vragen of ik alsjeblieft weer van me wil laten horen.” Hoewel Baarsma er inmiddels aan gewend geraakt is dat haar mailbox volstroomt met haatmails en beledigingen had ze zich een poosje stil gehouden. Deze keer was het de aanleiding van de berichten die ze ontving dat haar gelanceerde plannen niet realistisch en zelfs onethisch waren. In dit  geval was het haar oplossing om op een denkbeeldige knop te drukken: “Delete, delete, delete.”

In de Trouw van 16 januari 2000 adviseert Naema Tahir mensen die regelmatig met de pers te maken hebben om een olifantenhuid te kweken. Op het moment dat ze het schreef richtte ze zich tot Meghan Markle die op het punt stond haar Engelse Prins te trouwen. Ze adviseert haar speciaal, maar daarmee ook voor ieder die met de pers te maken heeft om een dikke huid te krijgen om te overleven. Ze is zich bewust van de tegenstrijdigheid die er is om zowel jezelf te moeten beschermen alsook jezelf te mogen zijn en authentiek te wezen.

Ad Vingerhoets schreef voor dezelfde uitgave van Mezza een klein college over de broodnodige herwaardering voor het tonen van emoties. “Ze zijn van wezenlijk belang voor ons sociaal en moreel functioneren.” Emoties, legt Vingerhoets uit, manifesteren zich op vier niveaus; ze hebben invloed op denk- en geheugenprocessen, ze werken op het lichamelijk niveau.” Tenslotte hebben ze effect op gedragsniveau. Emoties zorgen ervoor dat we op de best mogelijke manier reageren op een situatie.

Het gedrag van Barbara Baarsma beschermt haar en zorgt ervoor dat alle negatieve berichten haar niet te hard raken. Met het tonen van deze bescherming mist ze hier een kans om te laten zien dat ze een mens van vlees en bloed is wie het niet koud laat wat er tegen haar gezegd wordt. De emotie is namelijk ook een belangrijke bron van informatie. Zodat je dat kunt laten zien dat je, wat voor slechte plannen je ook maakt je een mens blijft die respect verdient. Soms doe je gewoon een beetje dom. En als dat ontwapend gebracht kan worden lokt dat vooral een glimlach uit.

Deel deze blog