btr

Ik wil niet…

De zin van Lilianne Ploumen: “Ik wil niet samenwerken met Hoekstra.”

NPO Nieuws 3 juni 14.00 uur

BROERS

Mijn oudere broers waarschuwden me: “Je mag niet een snoepje pakken uit het trommeltje.” Af en toe was er in het drukke gezin even geen toezicht van ouders, maar namen de oudere kinderen de leiding graag even over. Ik was nog niet op het idee gekomen, maar werd wél op het idee gebracht om een lekker snoepje voor mezelf uit het trommeltje te halen.

QUOTE

Steeds meer hoor je dezelfde ontkennende beweringen op radio en televisie. Vandaag is het de quote van Lilianne Ploumen dat ze niets voelt voor een samenwerking met de CDA, in de persoon van Wobke Hoekstra. Het zal niet simpel zijn voor formateur Mariette Hamer om een meerderheid te vinden van partijen die met elkaar kunnen gaan regeren. De partijen ’gaan’ misschien nog wel samen, maar op persoonlijk vlak botert het soms niet, staan de karakters van de personen elkaar niet aan of heeft iemand in het verleden ooit iets gezegd waardoor de deur in het slot lijkt te zijn gevallen.

NLP

In mijn onderwijs opleiding maakte ik kennis met NLP. Neuro Linguïstisch Programmeren leerde ons dat succesvol gedrag een structuur heeft waar je modellen van kunt maken. Eén van de treffendste voorbeelden is dat je tegen mensen niet zou moeten zeggen wat je níet zou moeten doen. Wanneer je bijvoorbeeld met een jong kind de trap oploopt en zegt dat ie niet van de trap moet vallen, kan het laatste deel van de zin ‘van de trap vallen’ onbewust blijven hangen zodat het kind een misstap maakt en valt.

FORMULEREN

Wanneer ik in gesprek ben met cliënten hoor ik vaak wat ze niet willen. Soms is het goed om er ruimte en tijd voor te nemen om erbij stil te staan voor welk gedrag er geen plek meer is in het leven. Er een draai aan te geven door de ander te laten formuleren wat hij of zij wenst kan een mooie start zijn voor nieuw gedrag.

POSITIEF

Ik wil er niet meer te veel bij stil staan waar er in de politieke arena geen ruimte meer voor is in de toekomst. O, nee, nu doe ik het zelf ook weer. Ik zal het omdraaien; ik lees de komende weken graag ik de krant waar de kabinetsformatie naar toe gaat. Met welke partij Ploumen graag wil samenwerken. Je bent nooit te oud om te leren dus blijf ik oefenen. Ik ga in positieve bewoordingen formuleren wat ik wil en verwacht van mezelf en van anderen.

Deel deze blog