btr

Een boek om nog eens te lezen.

De zin van Marijke Schermer: “Ik word voortgedreven door het verlangen meer te weten.”

SMID

Iedere week kom ik in het dorp van mijn jeugd. De middenstand is niet meer wat het was toen ik jong was. De bakker en de slager zijn verdwenen en de plaatselijke smid heeft oude boeken in z’n etalage staan die voor een goed doel verkocht worden. Onlangs trok mijn blik naar het bovenste boek in de stapel in de betreffende etalage. Dat boek wilde ik hebben. Jammer dat de smid op vakantie was en de winkel gesloten. Drie weken heb ik moeten wachten op de titel van mijn dromen. Toen kon ik het kopen. Voor een euro: Marijke Schermer, Liefde als dat het is.

NIEUWSGIERIG

In dezelfde periode verschijnt schrijfster Marijke Schermer in een artikel in dagblad Trouw. Waar kende ik haar eigenlijk van? Las ik ooit een recensie over dit boek of sprak de titel me aan? Toch blijkt  het vooral de inhoud van het boek te zijn waar ik nieuwsgierig naar was. En die inhoud bevalt me tot nu toe, want het gaat over de liefde. Daar heb ik weleens vragen over omdat ik de liefde soms niet helemaal kan volgen en hoop antwoorden te vinden op de vragen waar ik me nog niet eens van bewust ben.

GEDREVEN

Marijke Schermer wordt in dagblad Trouw geïnterviewd door Arjan Visser. Blij dat zij juist, nu ik haar boek lees vertelt over haar visie op de Tien Geboden. Schermer vertelt dat ze wordt gedreven door het verlangen om meer te weten, meer te begrijpen waardoor ze zich steeds beter tot de wereld kan verhouden. Gelukkig zijn associeert ze met stilstand terwijl zij meer op zoek is naar beweging.

LEZEN

In een waardenonderzoek kwam ik erachter dat ontwikkeling één van de belangrijkste waarden in mijn leven is. Ik wil overal iets van leren. In een gesprek met mijn vader kwam ik erachter dat er verschillende behoeften zijn bij het lezen van een boek. De één leest als een bron van vermaak: een ander kan genieten van het beginnen aan een nieuw boek. Ik betrapte mezelf erop dat ik het meest blij bent wanneer ik het boek uit heb gelezen. Ik was niet echt trots op deze uitkomst. Kun je jezelf wel een lezer noemen wanneer je doel is het boek uitgelezen te hebben, was wat ik me afvroeg.

WIJZER

Het was een mooi boek, maar nu ik het uit heb ervaar ik allesbehalve vreugde. De inhoud is, zoals ik verwachtte boeiend. Het lukt me echter niet om de wat ik gelezen heb te reproduceren. Ik snap de strekking van het boek niet goed en ben er als het ware nog niet wijzer van geworden. Er zit niets anders op dan opnieuw te beginnen met lezen. Mijn onderzoek naar de liefde dus. Ik hoop ervan te leren: uit een boek. Liefde als dat het is.

Deel deze blog