grenzen

Onbegrensd leven

De zin van Hanneke Ouwerkerk: ”Misschien heeft het te maken met het zoeken naar grenzen.”

GRENZEN

‘Grenzen’ is blijkbaar mijn thema rond deze dagen. Reisadvies; beter kunnen we, in verband met corona niet op vakantie gaan over de grens. Binnen de landgrenzen zijn er problemen: de wateroverlast in Limburg is voor velen een horrorscenario. Zwaar werd ons land getroffen door het bericht van overlijden van Peter R. de Vries. Een mensenleven heeft het gekost omdat hij zelf geen grens wilde stellen aan rechtvaardigheid en vrijheid. Hij koos ervoor om niet 24/7 bewakers om zich heen te hebben en nam daar een groot risico mee. Sommigen mensen betalen een hoge prijs voor vrijheid.

RUIMTEMILJARDAIRS

Hanneke Ouwerkerk maakt deel uit van het theologisch elftal. Wekelijks worden in dagblad Trouw twee denkers geraadpleegd over actuele kwesties. Deze week gaat de vraag, die ze aan hen hebben voorgelegd over de drijfveren van ruimtemiljardairs. van drie van hen is bekend dat ze de ruimte in willen. Richard Branson, Jeff Bezos en Elon Musk. Als reactie op de vraag reageert Ouwerkerk met een interessante koppeling naar een eeuwenoude tekst. Haar stelling is dat de ruimtereizen op menselijk niveau te maken zouden hebben met het zoeken naar grenzen.

WELSTAND

Ouwerkerk zoekt een verklaring in de welstand van de genoemde heren, die zoveel hebben bereikt dat ze mogelijk van binnen op een grens stuiten. Ouwerkerk: “Ik denk dat er een kracht is die groter is dan henzelf, die hun een plek wijst die ze een ervaring van kleinheid kan geven”. Ze haalt psalmdichter van vers 139 aan met een tijdloze regel: “Al verhief ik mij op de vleugels van de dageraad, al ging ik wonen voorbij de verste zee, ook daar zou Uw hand me leiden.”

OPVOEDEN

Tijdens het strijken van de was zet de radio aan waar op dat moment een interview plaatsvindt met Paul de Bont. Samen met zijn man heeft hij een gezin met vier kinderen, dat bestaat uit twee tweelingen. Voordat de kinderen er waren was er spanning over opvoedingsstijlen, juist ook omdat De Bont veel gezien had wat er mis kan gaan in de opvoeding. Toen de kinderen klein waren namen de mannen zich voor om niet al te ingewikkeld met de opvoeding om te gaan. Grenzen aangeven, geeft De Bont aan, is misschien wel het belangrijkste. Dat doe je door je kinderen structuur te bieden, door vaste tijden voor het eten en slapen aan te bieden. In ‘Rust, regelmaat en fikkie stoken’ vertelt hij erover.

INVESTERING

Een kop in dezelfde krant, als waar het theologisch elftal aan het woord komt, dagblad Trouw van 16 juli, luidt dat een Nederlander met Jeff Bezos mee mag de ruimte in met de eerste bemande vlucht met de Blue Origin. Volgende week dinsdag gaat hij deel uit maken van een reis naar 100 kilometer hoogte. Na een paar minuten gewichtloosheid keren ze terug naar de aarde. Een ervaring rijker. Naast de organisator, zijn broer en een 82-jarige Amerikaanse zal de 18 jarige Oliver Daemen de reis van zijn leven gaan maken. Een investering die hij zijn hele leven lang zal meedragen. In plaats van een ‘gap year’ voordat zijn studie natuurkunde begint, een korte ervaring.

Mag je wel hopen dat zijn ouders hem grenzen hebben meegegeven in de opvoeding. Die zal hij hoe dan ook overstijgen.

Deel deze blog