btr

Praten over zingeving

De zin van Karin Bloemen: “Ook ik heb moeten zoeken naar de zin van het leven.”

TOPPOP

Toen ik nog jong was kwam er eens een bekende Nederlander bij ons thuis op bezoek. Penney de Jager, destijds bekend van muziekprogramma Toppop, had alles waar ik van droomde. Ze was slank, had een prachtige bos met krullen en kon dansen als de beste. Ze maakte zoveel indruk dat ik vanaf dat moment dacht ik dat alle artiesten een droomleven leidden en hun leven van een leien dakje ging.

LEVENSVRAGEN

Tijdens de Dag van de Levensvragen, die jaarlijks in juni georganiseerd wordt, was cabaretière, zangeres en actrice Karin Bloemen aanwezig bij het Levensvragenontbijt. In haar rol als ervaringsdeskundige vroeg zij aandacht voor het gesprek over zingeving. Karin Bloemen heeft in haar leven een aantal live events meegemaakt, meldt ze ter gelegenheid van de Dag van de Levensvragen, waar zij bij de afdeling Gooi- en Vechttreek was uitgenodigd. Ze voelde zich regelmatig eenzaam en ze wist niet waar ze terecht kon met haar vragen. Ze ontdekte dat je hulp kon vinden door andere mensen te vertellen over je struggle, maar ook vond ze kracht in het Boeddhisme en de filosofie haar hulp.

BETEKENISVOL

Frank Martela is een filosoof die onderzoek doet naar, zowel de psychologische als de filosofische kant van zingeving. In het boekje “Een prachtig leven” geeft hij tips om mensen onderzoek te laten doen naar een zin- en betekenisvolle manier van leven. Aan de hand van voorbeelden uit literatuur en films laat Martela zien dat we meer nadruk moeten leggen op de zin ín het leven dan de betekenis ervan. We kunnen meer met ons leven doen om het zinvoller te maken en meer waarde te geven. Hij waarschuwt zijn lezers om niet naar dé zin van het leven te zoeken maar je af te vragen hoe je je jouw leven zo zinvol mogelijk kunt maken. Ook deelt hij een advies om je zoveel mogelijk te verbinden met jezelf en met anderen.

BLOEMEN

Karin Bloemen heeft veel te geven. Als publiek figuur kan ze door haar verschijning, waar ze tijd en aandacht aan besteed, bijdragen aan het levensplezier van mensen. In haar theatervoorstellingen geeft ze haar publiek de mogelijkheid om te genieten van haar aansprekende liedjes en persoonlijke teksten. Dat ze zich kwetsbaar heeft getoond door persoonlijke verhalen te delen geeft haar nog meer inhoud en diepte. Haar leven ging niet van een leien dakje. Mooi dat ze ons deelgenoot gemaakt heeft van haar zoektocht naar zin. Met alle kleuren die Bloemen al liet zien is er nog een verdieping in kleur en variatie bijgekomen. Een veelzijdig boeket.

Deel deze blog