btr

Zorgen over later

De zin van Herman Wijffels: “Leven is ont-wikkelen, is mijn stelling.”

AUTO’s

Mijn kleinzoon van amper twee jaar is dol op auto’s. Net als onze zoon, de oom van het ventje, waar de liefde voor auto’s ook al vroeg duidelijk werd, benoemt hij de merknamen van de meeste auto’s die hij onderweg ziet wanneer hij zich naast mij wandelend, met zijn mini loopauto over de stoep door ons dorp voortbeweegt.

GROEN

In de bijlage van de Gooi- en Eemlander van zaterdag 24 juli doet Herman Wijffels, onder andere bekend van de Sociaal Economische Raad een pleidooi voor groene energie. Volgens hem vind je volop initiatieven in de mensen zelf.  Groene dromers, denkers en doeners die barsten van de energie om de wereld zo goed mogelijk door te geven aan de toekomstige generatie. Wijffels, zelf actief geweest in de industriële tijd, ziet ons aan het begin staan van een postindustriële tijd waarin ons huis, de aarde weer op orde moet komen. We hebben een planetair bewustzijn nodig, met meer waardering voor de natuur; een betere balans tussen werk en privé en de eigen verantwoordelijkheid om, vooral nu in de COVID tijd, aan je weerstand te werken.

GROEI

Onze generatie is opgegroeid in het industriële tijdperk, waarin we streefden naar een grotere groei van de welvaart, een masculiene waarde. Het wordt tijd voor een andere invalshoek is waar Wijffels voor pleit, een streven naar een meer vrouwelijkere benadering. Het is nu tijd om “Leven is ont-wikkelen”, is de stelling van Herman Wijffels. Je moet als het ware het leven uit de wikkels halen van de potentie die erin zit. Wijffels: “Het feit dat je er bent, betekent dat je de potentie hebt gekregen om iets in realiteit te brengen.” Hij ziet dit als een zinvolle opdracht. Ieder van ons kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de samenleving. Niet alleen maar een opdracht, maar volgens hem kun je dit zien als een zíelsopdracht.

GROOTOUDERS

Wijffels staat op de foto met een aantal ‘Grootouders voor het klimaat’ onderweg naar ‘Planet first’, die samen strijden voor een betere samenleving. Om te tonen waar ze het voor doen staan de opa’s en oma’s met grote foto’s van hun kleinkinderen afgebeeld.

ZORGEN

Inmiddels ben ik ook één van hen. Net als de afgebeelde grootouders geniet ik van een nieuwe rol, die van grootouder. Met de kanttekening dat het genieten is met een ondertoon van grote zorg. Zorg om zijn toekomst, waarin hij dan waarschijnlijk nog steeds een groot autoliefhebber zal zijn, maar misschien niet eens meer in de auto van zijn dromen zal kunnen rijden omdat het klimaat autorijden niet meer toelaat.

Maak jij je ook weleens zorgen om de toekomst van je (klein)kinderen? Is dit een onderwerp waar je weleens over van gedachten wilt wisselen? Laat het weten. Je kunt ook kijken op www.planetfirst.nl om een bijdrage te leveren.

Deel deze blog