praying-5406270_1280

Bidden is meer dan vragen.

De zin van Sifan Hassan: “Ik volg gewoon mijn hart.”

KERKDIENST

Voorafgaand aan de kerkdienst waar ik als lector zou optreden fluistert een vriendin die als organist in de kerk speelt me toe: ik ben benieuwd wat jij van het artikel over bidden vindt dat deze week in de bijlage van Trouw staat. Na de kerkdienst en koffie die erop volgt haast ik me naar huis om de bijlage te gaan lezen. De woorden van het bekende lied van Ramses Shaffy zijn deze zomer gekozen voor de titel van de bijlage van dagblad Trouw. Na het zing, vecht en huil is het werkwoord ‘bidt’ aan de beurt om de schrijvers van de bij;age van dit weekend te informeren en inspireren.

BIDDEN

Stevo Akkerman schrijft over priester in ruste André Zegveld. Zegveld woont in een appartement nabij de zusters Franciscanessen in het oosten van het land. Als schrijver van het Benedictijns tijdschrift verwacht Akkerman bij Zegveld op het juiste adres te zijn voor kennis op het gebied van bidden. Zegveld: “Bidden is je openstellen voor het leven in al zijn hachelijkheid.” Bidden, geeft hij aan, is leven mét God. “Dat niet alles lukt wat je doet, je ook kritisch moet kijken naar wat je doet”.

PRAKTIJK

Sinds een jaar na het behalen van mijn diploma voor Logotherapeut werk ik aan het vormgeven van mijn therapiepraktijk. Een mobiele praktijk voor zingeving en creativiteit is de uitkomst van de zoektocht die voorafging aan de realisatie. Dat niet alles lukt zoals ik het voorzag is niet gemakkelijk. Ik denk te zien waar behoefte aan is, maar daar blijkt meer voor nodig dan een ambitieus plan. Meer dan een jaar duurde het al voordat ik toegelaten werd bij de beroepsvereniging. Reclame maken voor mezelf, ook daarin blink ik niet uit, dus hoe kunnen mijn toekomstige cliënten me vinden, is een logische vraag die ik mezelf stel?

GOUD

Wat heb ik genoten van de prestaties van Sifan Hassan op de OlympischeSspelen. De kansen die ze  kreeg doordat zij in Nederland terecht kwam zijn groter dan wanneer zij uitgekomen zou zijn door haar thuisland Ethiopië. Dan had ze maximaal één afstand hebben mogen lopen. Zelf zei Sifan Hassan, die op haar vijftiende door haar moeder naar Nederland werd gestuurd over haar prestaties: “Ik volg gewoon mijn hart.”

GEDULD

Jos Hermes is de Nederlandse begeleider en trainer van Hassan. Wat hij zijn pupillen voorhoudt is dat je geduld moet hebben. Een carrière beslaat niet één, maar twintig jaar. Hermes zelf kon er niet bij zijn toen Hassan haar wedstrijden liep. Van huis af volgde hij de wedstrijden en de begeleiding vond plaats door appjes te sturen. 

AMBITIE

Het leven is niet gemakkelijk, maar een worsteling, houdt André Zegeveld ons voor. Sifan Hassan knokte keihard voordat ze haar drie medailles in Tokio verdiende. Hoewel vele malen kleiner gaat mijn ambitie ook wel tot iets leiden. Misschien moet ik luisteren naar wat Hassan me voorleeft en wat Zegveld me leert: bidden en je hart volgen. 

Deel deze blog