btr

De suiker verleiding

De zin van Marijn Geurts: “Weet dat we worden verleid.”

KOEIONEREN

De naam van Marijn Geurts zal de meeste lezers van de Trouw niet bekend voor komen; Hij is afgestudeerd masterstudent privaatrecht aan de RUG. Hij mag dan relatief onbekend zijn, hij schrijft over een bekend onderwerp; ongezonde voeding. Met dit artikel stelt hij staatssecretaris Blokhuis de vraag waarom hij zich laat koeioneren door de voedingsmiddelenindustrie? Hij wijst daarbij op de universele rechten van de mens met het recht op leven, gezondheid en toereikende voeding. Geurts waarschuwt de lezers van het artikel met de woorden: “Weet dat we worden verleid.”

SUIKERCHALLENGE

Sinds twee weken steun ik mijn dochter die meedoet aan de suikerchallenge. Vier weken gebruik ik dus, net als zij geen suiker. Dit betekent nogal wat. Lezend op de etiketten van voedingsmiddelen kom je bijna overal suiker tegen. Heb je ooit geweten dat suiker zich in ongeveer 26 vormen kan vermommen? Ik voel al langer aan mijn darmen dat suiker niet goed voor me is, maar dat zelfs een versgeperst fruitdrankje ook niet echt goed door mijn lichaam verwerkt wordt, ondervond ik enkele jaren geleden bij het drinken van een flesje perensapje. Het voelde alsof de energie bij het drinken van iedere slok uit me wegtrok. Sindsdien let ik op alle natuurlijke en toegevoegde suikers. Het voordeel van de suiker challenge is, buiten het vergroten van het bewustzijn wat suiker aanricht in je lijf is dat je veel leert over samenstelling van producten, het lezen van etiketten en hoe de ‘foute’ producten te vervangen zijn door gezonde alternatieven.

KOEKJES

Wanneer onze kleinzoon wordt opgehaald voor een opa- en oma dagje verheugt hij zich onderweg al op de koekjes die we gaan eten bij de koffie. Hij kent de gewoontes bij hem thuis en bij zijn familie. Koffiedrinken gebeurt gewoontegetrouw met een koekje erbij. Kinderen krijgen de suikers bijna met de paplepel ingegoten. Het kwaad lijkt al geschied te zijn.  Kleinzoon kijkt nu nog nauwelijks televisie. Wanneer dat verandert zal hij ook via de kindermarketing slachtoffer worden van reclame op ongezonde voeding. Hoe groot dat effect is weet ik niet, maar ik ben er zeker van dat er niet voor niets zoveel geld wordt uitgegeven om snoepreclame te maken rondom kindertelevisieprogramma’s.

SUIKERTAKS

Een suikertaks gaat niet ingevoerd worden, maakte de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie al eerder bekend. We zullen het zelf moeten doen, als ouders en grootouders van kinderen betekent het dat we wakker moeten zijn, of wórden en onze verantwoordelijkheid nemen voor gezonde voeding. Bij bezoek aan een terrasje tijdens de vakantie bestelde we koffie en een tostie. Op een schoteltje lagen koekjes en suikerstaafjes. Heel gewoon, zou je denken. Nadat ik me bewust ben geworden van de effecten van het gebruik van suiker voelt het alsof we langzaamaan vergiftigd worden.

Deel deze blog