horloge

Ken jij je gebruiksaanwijzing?

De zin van Annet Hock: “Wat zou er op jouw gebruiksaanwijzing staan?”

SMARTWATCH

Voor mijn zestigste verjaardag mocht ik van mijn echtgenoot een mooi cadeau uitkiezen. Het werd een superdeluxe smartwatch met naast een gewoon uurwerk een groot aantal functies, zoals hartslagmeter, een slaapkwaliteitsmeter en een beweegsensor. Het is, nu ik m sinds twee jaar draag en gebruik een leuk ding, maar in het gebruik valt ie best tegen. Ik las de handleiding maar gunde me geen tijd om de uitgebreide gebruiksaanwijzing te bestuderen.

APPARAAT

In de rubriek “Zij van..” in het weekblad Margriet wordt Annet Hock ondervraagd over haar partner, Peter Romer, die al 38 jaar haar man is. Wij, de lezers van Margriet vinden het leuk om te lezen hoe het is om met een partner, die we kennen van de media, samen te leven. Annet vertelt dat ze als stel een moeilijke periode doormaakten. Omdat haar partner zijn gevoelens niet vaak toonde vroeg ze hem: “Als jij een apparaat was, wat zou er op jouw gebruiksaanwijzing staan?” Misschien nog wel leuker dan de originele vraag van Annet is het antwoord van Peter dat hij gaf: “Gewoon, een paar dagen niet gebruiken.”

JONGEREN

In mijn coachpraktijk geef ik jonge cliënten weleens de opdracht om een eigen gebruiksaanwijzing te schrijven. In het boek “Hoera, ik heb ADHD doet Frank van Strijen daar ook een aanbeveling voor. “Door deze te gebruiken ga je kritisch naar je leven kijken, eisen stellen en grenzen aangeven voor jezelf en voor de mensen om je heen.” 

PERSOONLIJKHEIDSTHEORIE

Vaak ben ik gemotiveerd om werkvormen te gebruiken die voor mezelf eerder goed werkten.Met behulp van verschillend persoonlijkheidstesten, zoals de HEXACO (de naam is samengesteld uit de beginletters) en de MBTI, die ontwikkeld werd aan de hand voor de van Carl Jung’s persoonlijkheidstypetheorie kwam ik al goed op gang. Bij de kennismaking met de waardentheorie, ontwikkeld door Logotherapeut Willem Maas kon ik de spreekwoordelijke puntjes op de i zetten. Wat ook helpt bij het schrijven van je eigen handleiding is ouder worden en levenservaring opdoen. Bij de aanschaf van een buscamper kwam ik erachter dat ik erg gesteld ben op mijn vrijheid. Een basiswaarde van mezelf die me leert dat ik graag de regie over de invulling van mijn dagen wil beslissen.

RUST

De gebruiksaanwijzing van mijn ingewikkelde horloge heb ik er nog eens bij genomen. Wanneer ik er tijd voor neem, kom ik steeds een stapje verder. Misschien moet ik die van mijn echtnoot ook maar eens uitzoeken. Wanneer hij, net als Peter Romer, aangeeft dat hij soms een paar dagen rust nodig heeft heb ik de oplossing. Ga ik gewoon een paar dagen voldoen aan mijn eigen kernwaarde: mijn campertje in gereedheid brengen en eropuit.

Deel deze blog