halve kerkramen

Wat is wijsheid?

De zin van Rineke: “Neem een kwartiertje om het nieuws binnen te laten komen.”

MANTELZORGTAAK

Wanneer ik zondag bij moeder kom om mijn mantelzorgtaak te verrichten ligt daar een vers krantje voor me klaar. Geheugenproblemen zijn in mijn moeders familie geen excuus om het abonnement op te zeggen. Vaak gaat de bijlage mee naar huis omdat ik er niet aan toegekomen ben, vooral nu de laatste tijd een scrabbelspel op het programma staat. Hoewel moeder nauwelijks meer opleiding heeft dan de lagere school wint ze steevast. Een beetje taalcreativiteit moet ik dan wel voor lief nemen.

KRANTEN

Het lezen van de krant en het dagelijks kijken naar het journaal maakt het leven de laatste maanden niet vrolijker. Dag in dag uit lees ik in de krant berichten die me raken. Nieuws over dreigende schade aan het milieu, maar ook: inwoners van Afghanistan die niet gered kunnen worden. Met beelden erbij op het acht uur journaal is nog schokkender dan in de krant. Dat ik niet de enige ben die moeite heeft met het volgen van het nieuws hoor ik ook van anderen. De oplossing om niet aan de berichten ten onder te gaan ligt wellicht in het opzeggen van de krant en niet meer kijken naar nieuwsuitzendingen.

INSPIREREN

Van huis uit is de zondag een dag die niet is als alle anderen. Als ik er zin in heb ga ik naar de plaatselijke kerk. Fijn dat het weer kan, na een periode van het volgen van online kerkdiensten. Ik heb daar te weinig geduld voor, maar een uur luisteren naar inspirerende teksten en gedachten die de voorganger met ons deelt voelt als geestelijk gevoed worden. De betreffende zondag ging onze eigen predikant Rineke voor. Het gekozen thema was wijsheid. Ik schoof naar het spreekwoordelijke puntje van mijn stoel want mijn lijfspreuk, ontleend aan een songtekst die me op mijn levenspad vergezeld luidt: ‘Old and Wise’. Ouder word ik vanzelf. Maar wijzer?

WIJSHEID

Rineke van Ginkel heeft aan de hand van twee gekozen Bijbelteksten veel te vertellen over wijsheid. Naast haar teksten uit de Bijbel schakelt ze door naar het dagelijks leven. Ook haar valt het volgen van de nieuwsuitzendingen soms zwaar. Haar tip: “Neem een kwartiertje na het nieuws om binnen te laten komen wat het je doet.” Daar blijft het niet bij, dus vervolgd haar woorden met: ”Wat kan ik doen om juist te oordelen en handelen, is wat ik me soms afvraag na het kijken van het nieuws dat je raakt.” Ze haalt, naast de tekst uit Spreuken de filosoof Augustinus erbij. Deze wijze man keek op een moment terug op zijn leven en ontdekte dat hij te veel bezig was met het vermeerderen van kennis, maar zijn leven wilde vervolgen door God als bron van echte wijsheid en levenshouding te beschouwen.  Augustinus geeft ons mee niet te veel uit te gaan van jezelf, maar de ander voor ogen houden. Laat dat nu juist ook de les zijn die ik leerde van Viktor Frankl; de zin van het leven vind je niet in jezelf maar in de ander. Dat vind ik wijs!

Deel deze blog