btrhdr

Waar heb jij zin in?

De zin van Machteld Huber: “Leven vanuit persoonlijke zingeving maakt ons sterker.

JONG

Al enkele jaren ben ik lid van de KBO-PCOB, een ouderenorganisatie. Misschien ben ik wel de jongste lezer met mijn 62 levensjaren op de teller. Je kunt maar beter vooruitkijken, ben ik geneigd te denken. Omdat ik over mijn toekomst wil nadenken heb ik er belang bij om mee te denken en te praten door middel van een ouderenplatform. Gelukkig vind ik in het magazine dat ik maandelijks ontvang interessante artikelen om te lezen.

BETEKENISVOL

Sinds ik tijdens mijn lessen tot Logotherapeut kennismaakte met Machteld Huber ben ik geïnteresseerd in haar leven en werk. Ik was dan ook blij verheugd met de aandacht die het KBO/PCBO magazine aan haar besteedt. In het artikel dat Arjan Broers over haar schrijft, geeft hij een positieve visie van deze 70-jarige voormalig huisarts weer. Zij draagt dan ook het stempel van de positieve psychologie met zich mee. Dat houdt in het kort in dat er meer aandacht besteed wordt aan de sterke kanten en goede eigenschappen van een persoon dan aan ziekte en zorgen. “Leven vanuit een persoonlijke zingeving maakt ons sterker”, is één van de boeiende uitspraken die zij doet in het artikel, waarin ze ook aandacht vraagt voor de boodschap van Viktor Frankl, de Weense psychiater die grondlegger is van de therapie rond zingeving.

POSITIEF

Machteld Huber besloot na jaren van ziekte en vervolgens bij tegenwerking van grote onderzoeksinstellingen op zoek te gaan naar een betere definitie van gezondheid in plaats van de oude omschrijving: de afwezigheid van ziekte. Zij zocht een definitie die meer recht doet aan hoe mensen leven. De nieuwe omschrijving richt de aandacht niet meer op ziekte maar op de mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.

SPINNENWEB

Voormalig huisarts Huber bedacht een zingevingsmodel door een tekening van een spinnenweb te maken die uit zes dimensies bestaat. Deze zes onderwerpen geven aan op welk gebied je gezond bent en waar je op zoek bent naar verbetering. De categorieën zijn: dagelijks functioneren, lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving en kwaliteit van leven.

HULPVRAGEN

Ik paste de werkvorm toe op mijn eigen leven en mij verschafte de spinnenweb ook duidelijkheid. In het dagelijks functioneren blijkt het voor mij moeilijk te zijn om hulp te vragen; mijn uitdagingen liggen echter in de sfeer van zingeving. Ik ben ernaar op zoek om dingen te doen waar ik zin in heb (net als ieder ander, toch?).  Voorbereidend op mijn oude dag is het voor mij belangrijk om me bezig te houden met zingevende activiteiten, dat betekent voor mij dus een bijdrage leveren aan de samenleving en mijn eigen geld verdienen zolang ik kan.

ZIN

Er werd me veel duidelijk door het gebruik van de spinnenweb werkvorm die Huber ontwikkelde. Dat wat ik gedurende mijn leven geleerd heb, wil ik inzetten om anderen te begeleiden. Maar het leukste vind ik dat door het model duidelijk wordt waar ik ‘het meeste zin’ in heb: met mijn busje eropuit om met een andere een goed gesprek te hebben of een leuke dag te bezorgen. Daar ga ik dan ook de komende tijd mijn (positieve) aandacht op richten.

Heb jij zin om mee op stap te gaan voor een passende werkvorm of een goed gesprek?

Deel deze blog