btr

Voordat het te laat is.

De zin van Ron Fresen: ”U weet ook niet wanneer u sterft.”

KANKER

Net als velen anderen schrok ik van het bericht dat Ron Fresen kampt met ongeneeslijke kanker. Ik weet dat velen dit afschuwelijke bericht krijgen, maar wanneer het iemand betreft uit je nabije omgeving of een bekende televisiepersoonlijkheid heeft dit impact. Ik geniet van de bijdragen die Fresen levert bij het NOS journaal en vind het oprecht jammer om te vernemen dat hij zijn betrekking binnen niet al te lange tijd zal opgeven.

JOURNAAL

Op 26 oktober lees ik in dagblad Trouw een artikel van Willem Pekeler over het nieuw verschenen boek van Ron Fresen: Acht jaar Achtuur, een blik achter de schermen van het Acht uur journaal. Naast een verslag van de dagelijkse gang van zaken op de parlementaire redactie is er in het artikel te lezen over zijn besluit om te stoppen met zijn werk als parlementair verslaggever bij het Journaal. “Mijn ziekte heeft mij gedwongen tot een cursus relativeren. Het geluk putten uit wat er nu is…Daarbij: wat is het verschil tussen u en mij? U weet ook niet wanneer u sterft.”

VRAGEN

De Canadese journalist Anne Bokma was een keurig opgevoed gelovig meisje, dat volgens haar omgeving te veel vragen stelde. Op haar twintigste verliet ze de kerk. Ze startte een spiritueel experiment dat erop neer kwam dat ze ging meedoen aan alle mogelijke spirituele praktijken. Eén daarvan was: stilstaan bij de dood. Geïnspireerd op Michel de Montagne, die adviseerde de dood te óntvreemden; ons ermee vertrouwd te maken en ons voorbereiden op deze onvermijdelijke enkele reis. Het spirituele experiment zorgde er bij Bokma niet voor dat haar leven een sprookje werd. Ze werd er wel dankbaarder door: ”Geluk maakt ons niet dankbaar, dankbaarheid maakt ons gelukkig.”

DOOD

Deze dagen denk ik eraan dat mijn vader vijfennegentig jaar geleden geboren werd. Hij overleed alweer ruim acht jaar geleden. Hoewel hij graag nog wat langer had willen doorleven legde hij zich neer bij het onvermijdelijk naderende einde en was hij nieuwsgierig naar de volgende fase. De dood is een intrigerend onderwerp waar ik persoonlijk maar het liefst ver van verwijderd blijf. Toch is er iets wat me triggert om met het onderwerp aan de slag te gaan. Eerst maar eens het boek lezen dat Bokma schreef over haar spirituele zoektocht. dan kan ik mijn eigen, mogelijk confronterende zoektocht toch nog even uitstellen.

PLANNEN

Ron Fresen wil het geluk putten uit wat er nu is; achter de kinderwagen met zijn kleinzoon. Anne Bokma kiest, na haar onderzoek bewuster waaraan ze haar energie besteedt. Ik maak voorzichtig plannen voor een onderzoek naar de dood. Wil je mee op reis op onderzoek uit? Wees welkom, want ik zoek nog reisgenoten die net als ik nieuwsgierig van aard zijn. Met elkaar kunnen we de angst voor het onbekende delen, maar ook de ervaringen van onze gezamenlijke reis. Je kunt het maar beter onderzoeken voordat het te laat is.

Deel deze blog