queen-gea17c510b_1920

Praat jij al met iemand?

De zin van Amalia: “Soms wordt het me allemaal te veel, school, vrienden en dan praat ik met iemand.”

PRINSESJE

Ik herinner me als de dag van gisteren dat er een nieuw prinsesje werd geboren. Het was, als ik me niet vergis, op een zondagmiddag. We waren onderweg naar een locatie waar het eindwerkstuk van onze dochter over zou gaan. Zo aan het eind van de middelbare school een belangrijk onderdeel van haar opleiding en daar draag je als ouders graag een steetje bij, dus reden we het halve land door. Ondertussen werden we via de autoradio op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rond de geboorte van het nieuwe prinsesje dat, waarschijnlijk een dag later de naam Amalia kreeg.

COVER

Af en toe hoorden of zag ik foto’s van de oudste dochter van Willem Alexander en Maxima met of zonder haar zusjes. Wat een leuke meiden zijn het geworden. Nu is de oudste bijna achttien jaar oud en verschijnt er de biografie over haar leven. Ik hoor het mezelf verzuchten: wat is dat snel gegaan. Ik heb het boek over haar vader, dat geschreven werd toen hij bijna achttien was nog niet eens uitgelezen. Nu heeft onze toekomstige koningin alweer dezelfde leeftijd bereikt. Claudia de Breij schreef het boek dat onlangs verscheen, met op de cover een foto van een frisse jonge prinses.

PRATEN

Net als in een televisieopname waar Amalia iets voor de camera vertelt tijdens een Koningsdag wordt ons door middel van het boek een open blik in het leven van de prinses gegund. Ze komt realistisch over, zoals ze praat over haar leven. Terwijl in de nieuwsberichten bekend werd dat onze kroonprinses, zonder haar recht op de troon te verliezen ook met een vrouw zou mogen trouwen beantwoordt ze de vraag van De Breij over haar toekomstige partner dat ze denkt aan een leuke prins aan haar zijde. Ook realistisch lijkt ze door toe te geven dat mensen af en toe even van zich af willen praten: “Soms wordt het me allemaal te veel, school, vrienden. Dan praat ik met iemand. Even je hart luchten en dan ben ik weer voor een maandje klaar.“

KOOI

Sinds de coronapandemie hebben jongeren het moeilijk met zichzelf. Onlangs was er nog een item op het NOS-journaal te zien. Eén op de vier jongeren heeft psychische problemen. Volgens het CBS wordt iemand als psychisch ongezond aangemerkt wanneer diegene zich vaak somber voelt, zenuwachtig is of veel stress ervaart. Uiteraard is de situatie onvergelijkbaar tussen de ene bijna-achttienjarige en alle anderen. Toch hoop ik dat de uitspraak van Amalia andere jongeren stimuleert om hun problemen bespreekbaar te maken. Of je in een gouden kooi leeft, of je gekooid voelt door de situatie: als het je allemaal te veel wordt: praat met iemand!

Deel deze blog