IMG_20170829_155828470

Een andere mindset

De zin van Tim den Besten: “Ik moet de mensen niet gaan lopen interviewen.”

Kijktips die je van anderen krijgt zijn cadeautjes. Het filter van de ander kun je gebruiken om op de hoogte te blijven van recente krantenartikelen, actuele televisieprogramma’s en nieuwe podcasts. Op deze manier hoef je niet bang te zijn dat je iets belangrijks mist. Dit is mogelijk doordat je bijna alles terug kunt kijken met behulp van diensten als programma gemist.                                                Dochter keek naar 100 dagen in je hoofd en gaf daar tijdens een koffiemomentje in de stad haar mening over. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

INSTELLING

Tim den Besten en Nicolaas Veul zijn twee programmamakers die door een soort stage van 100 dagen de kijkers een blik gunnen in een voor hen onbekende wereld. Het is niet het eerste programma in deze setting. Eerder waren de twee 100 dagen te gast in het onderwijs. Deze keer hebben ze zich aangemeld om mee te gaan lopen in een psychiatrische instelling. Hoewel het hen te doen is om een goed programma te maken komt het op mij over dat ze er echt voor gaan om zich in te leven in de mensen die in de psychiatrische instelling verblijven.

VRAGENVUUR

Beide heren zijn van huis uit vragenstellers en dat is tegelijk de valkuil waar Tim instapt als hij voor het eerst in de instelling te gast is. In de eerste aflevering vuurt hij tal van vragen af tijdens het ontbijt met een jonge vrouw die tegenover hem zit. De dagen daarna zie je hoe hij spijt toont van zijn actie en dat laat weten en voelen aan zijn begeleider, maar ook aan degene waar hij de vragen aan stelde.  Ondertussen toont ’collega’ Nicolaas zijn empathie door een terughoudende opstelling tegenover de  cliënten in de instelling waar hij verblijft.

ONDERWIJS

Eerder maakten Tim en Nicolaas de serie ‘100 dagen voor de klas’. Deze heb ik nog niet gezien, maar het kijken naar de huidige reeks uitzendingen maakt me nieuwsgierig. Het is leerzaam om te ervaren hoe de leerbaarheid van met name Tim is. Tim den Besten: “Ik moet hen niet gaan lopen interviewen.” In de eerste aflevering zie je hem zijn nieuwsgierigheid uiten door vooral veel vragen te stellen aan de cliënten in de instelling waar hij meeloopt. In de volgende uitzending zie je hem zijn spijt betonen en zie je het verdriet van zijn gemaakte misstappen. Hoewel hij hierin begeleiding krijgt van een mentor maakt hij zelf grote ontwikkelingsstappen door de inzichten die hij opdoet.

MINDSET

De mentor van Tim houdt hem voor: ”Zit er primair een client tegenover je? Dit is mindset. Voor jou zijn het in de eerste plaats cliënten, probeer te kijken zonder oordelen.”

Waarschijnlijk spreekt dit programma me aan omdat ik er veel in herken. Het is voor mij interessant om te zien hoe je van het stellen van vragen gebruik kunt maken. Voor mijn werk als verslaggever voor een krant zat ik in een andere modus dan in het onderwijs. Voor het werk als therapeut of coach heb je weer een andere mindset nodig. Het woord mindset is wat me triggert. Ik leerde als coach: laat OMA thuis. Oordelen, Meningen en Aannames kun je niet gebruiken in de psychiatrische instelling. Nu realiseer ik me dat het niet alleen de mindset van een therapeut of coach is, maar dat je dit als mens elke dag kunt toepassen in de omgang met je medemensen.

Deel deze blog