pier-gfb1579053_1920

Wacht niet te lang…

De zin van Iris Sommer: Depressie, dementie en angststoornissen komt tweemaal meer voor bij vrouwen.

MENSEN

Ik werd me voor het eerst bewust van mijn interesse voor de ontwikkeling van de mens toen ik het tijdschrift Mensen zag waar mijn 4 jaar oudere zus een abonnement op had. Ik zal een jaar of twaalf geweest zijn en las het blad met grote interesse. Helaas vergat ik mijn belangstelling in die richting toen ik mijn vervolgopleiding koos. Het werd een coupeuseopleiding. Ik genoot ervan om mooie kleding te maken voor mezelf en voor anderen. Toch ontbrak er iets. Dat bleek later toen ik me ging verdiepen in de psychische ontwikkeling van de mens.

PSYCHE

Er kan, wat mij betreft niet genoeg over de psyche van de mens in de krant worden geschreven. Deze week las ik in de Gooi- en Eemlander een artikel met als titel Lessen over het brein m/v. Iris Sommer is een neurowetenschapper en psychiater die schrijft over het psychisch lijden waar ze in haar praktijk mee te maken krijgt. Ze is gefascineerd door het vrouwenbrein en daar gaat haar laatste boek dan ook over. Sommer benoemt allerlei wetenswaardigheden over de verschillen tussen het mannen- en het vrouwenbrein. Zoals het feit dat de vrouw twaalf procent minder herseninhoud hebben, maar met een gelijkwaardige capaciteit.

PLANNEN

Dat meisjes vrijwel altijd eerder te maken hebben met de hersenrijping is wel bekend. Ze kunnen gemiddeld beter plannen en organiseren dan jongens. Dit leidt tot betere opleidingsmogelijkheden bij vrouwen. Wat bij mij niet bekend was is dat vrouwen tweemaal meer last hebben van depressie, dementie en angststoornissen. Schokkende cijfers die door Iris Sommer gemeld worden en waar we eigenlijk niet heel veel mee kunnen.

DEMENTIE

Dementie is een afschuwelijke ziekte om te krijgen. Volgens recente onderzoek zullen 1 op de 3 vrouwen hieraan overlijden. Volgens de spirituele benadering die ik leerde kennen door de boeken van Hans Stolp kan depressie een gevolg zijn van het treuren om een niet geleefd leven. Ik kom dat soms tegen bij vrouwen uit eerdere generaties die zich gevoegd hebben naar het leven van hun echtgenoot. Slopt pleit er dan ook voor om inzicht te krijgen in de biografie van de oudere mens. Het lijkt mij belangrijk dat er ruimte is voor het verhaal van ieder mens voordat het te laat is. Het verdrietige feit bij dementie is dat het al snel te laat is voor een gesprek over het leven, omdat de dementerende daar niet meer mee bezig is. Laten we niet te lang wachten om met elkaar in gesprek te komen.

GESPREK

Sharing stories is een methode waarmee je met een groepje ouderen in gesprek komt over het leven. doe je ook mee om de verhalen van ouderen een plek te geven?

Deel deze blog