Creativiteit

Praten is niet voor iedereen de beste manier om zich te uiten. Door creatieve activiteiten kan er een onvermoede energie vrijkomen. Onder ‘creatief’ wordt onder andere verstaan:

  • het gebruiken van de verbeelding en dus het onbewuste
  • het openstaan voor intuitie
  • het gebruik maken van ‘handige’ creatieve werkvormen

Niet alleen het hoofd kan inzichten bieden, maar door het ‘hele zelf’ te betrekken bij de kansen en bedreigingen van het leven krijgt groei nieuwe kansen.

In mijn eigen leven heeft textiel een grote rol gespeeld. Een breed gebied van technieken hebben hun doel en functie gehad in mijn leven. Het begon met de verplichte handwerklessen op school waar breien, borduren en haken werden aangeleerd. Later leerde ik spinnen, weven, vilten en papier scheppen. Mijn moeder en zus leerden me de eerste beginselen van het kleding maken, wat werd uitgebreid door een opleiding als coupeuse te volgen en later een lerarenopleiding textielvormgeving en ging ik lesgeven in Mode en Textiel in het MBO en VMBO.

Een paar voorbeelden van mijn eigen creativiteit:

Boekjes van handgeschept papier en vilt die zijn voorzien van mixed media, zoals transferdruk en prints op stof.

Een ontwerpopdracht van een predikant om een toga in natuurlijke materialen te ontwerpen en uit te voeren.

De uitdaging om een bruidsjurk compleet te maken door er een passende cape bij te ontwerpen en te realiseren.

Schilderijen gemaakt met acrylverf, voorzien van een bewerking met textiel, zoals vilt en stiksels aangebracht met de naaimachine.

Portretten uitgevoerd in tule, voorzien van stiksel op stof, papier en vilt.

Een serie contextuele kunst genaamd: chatelaines. een tailleband met foto’s die de balans van grootouders en hun kleinkinderen verbeelden.

Boekjes gemaakt van vilt en handgeschept papier, met als thema Familieverhalen. mijn eigen levensverhaal maakt daar deel van uit. Het is uitgevoerd op polyestervlies met transferdruk. de verhalen zijn in antroposofische stijl in fases van steeds zeven jaar weergegeven.

Jurkje van een Franse tweedehandsmarkt, gedeltelijk vervilt, bewerkt met borduursels.

Een tas, gemaakt van een borduurwerk, vervilt en geborduurd.

Deel deze blog