Leef jij in het hier en nu?

Joke Stapper van Stapper&CO kiest wekelijks een zin uit het nieuws. Aan de hand van deze zin ontstaat haar blog.

De zin van de week: Vooruitgenieten (strip van Anton Dingeman)

Zaterdagmorgen tijdens het ontbijt valt mijn oog op de strip op pagina 2 van de Trouw. Eigenlijk hou ik niet van strips, maar deze is

geweldig. Anton Dingeman leert ons: ‘vooruitgenieten is handig’.

Tijdens mijn rondje hardlopen dat langs ’t Hemeltje’ (leuke naam in deze context) gaat overdenk ik de inhoud van de strip. Tekenend verbeeldt Dingeman hoe we dromen over de volgende vakantie en over belevenissen die we hopelijk tegemoet kunnen zien. Het laatste plaatje toont een verheugde mevrouw die opgehaald wordt voor haar laatste reis. Ook zij reageert verheugd (sic).

Leef jij in het hier en nu?

Zijn wij allen niet steeds bezig met denken over verleden en toekomst in plaats van ‘aanwezig’ te zijn in het heden? Ik denk veel en vaak na over het verleden, maar het moment zelf wordt vaker achteraf dan op het moment zelf beleefd.

Dat geldt zelfs voor mijn rondje hardlopen. Meestal loop ik samen met samen met vriendin/buurvrouw. We nemen dan samen de week door. Soms loop ik alleen. Dat vind ik niet zo leuk. Achteraf kan ik er wel van genieten “Zo dat heb ik toch maar even gedaan”. Ik zie het vooral als investering op lange termijn, onder het motto dat het goed voor me is.

Amerikaans schrijver Eckhart Tolle pleit voor een leven in het hier en u. In zijn boek ‘De kracht van het nu’ leert hij ons zelf te bevrijden uit ons keurslijf van gedachten, ervaringen en dogma’s die te maken hebben met het verleden.

Gelukkig is er ook een beknopte versie uitgegeven onder de naam “De kracht van het nu in de praktijk’. Met dit dunne boekje leer je sneller de praktijk van leven in het heden.

Houd je nog wat tijd over om te dromen… over de toekomst.

Deel deze blog